Rubens: Čtyři kontinenty

Vynikající barokní malíř Pietr Paul Rubens zachytil na plátně čtyři známé kontinenty.

Rubens Čtyři kontinenty

Monumentální obraz Čtyři kontinenty vznikl v letech 1614 – 1615, je namalovaný technikou olej na plátně, rozměry jsou 209 x 284 centimetrů, jeho provenience jsou pražské sbírky v roce 1685 a v současnosti visí v Kunsthistorisches Museu ve Vídni.

 

Rubens si obraz naskicoval a výsledek si dnes můžete prohlédnout ve Victoria and Albert Museum v Londýně. Na plátně se nechal inspirovat špičkovým chromatismem benátských mistrů a naprosto bravurně se mu podařilo realisticky ztvárnit pokožku, muskulaturu a srsti.

 

Čtyři kontinenty jsou reprezentovány ženskými postavami a každá je doprovázena říčním božstvem, které podle barokních zvyklostí personifikuje nejvýznamnější vodní tok. Vlevo nahoře tak sedí Evropa s Dunajem, vpravo Asie s Gangou a tygrem. Uprostřed obrazu je Afrika s černou pletí, kterou objímá vedle ní ležící Nil, ve druhém plánu je Amerika s rozpuštěnými vlasy, vedle které spočívá Amazonka.

 

Na obraze je v dolním plánu aligátor s tygrem. Rubens obraz formálně maloval tak, že nanášel olej přímo na plátno, bez předchozího kreslení vzorů. Mohl tak zároveň rozhodovat o barvě, hře světla i utváření forem.

Přidat komentář