Kauza Madona z Veveří

Významný český obraz Madona z Veveří se stal předmětem soudního sporu mezi farností Veverská Bítýška a NG.

madona z veveří

Soud mezi Národní galerií a farností Veverská Bitýška patří již od počátku mezi mediálně zajímavé kauzy, ostatně přeci jen je jádrem sporu vlastnictví významné středověké památky. Madona z Veveří je datována před rokem 1350 a je připisována malíři z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře. Do roku 1938 byla vystavena v kostelíku na hradě Veveří, jenž plnil ve středověku funkci farního chrámu pro osadu u zeměpanského hradu a širší okolí. V současnosti je pro veřejnost uzavřený, později se ocitl v držení Ředitelství státních lesů a statků v Rosicích, ministerstva zemědělství a lesního hospodářství. V roce 1958 jej získala Národní galerie v Praze.

 

Po rozhodnutí soudu první instance stručným ústním odůvodněním bylo rozhodnuto ve prospěch farnosti. NG počká na písemně vypracovaný rozsudek a pak se rozhodne, zda se proti rozsudku odvolá.

 

ČTK uvedla, že se obě strany před zahájením soudního sporu na vydání obrazu nedohodly. Podle právního zástupce církve Františka Severina galerie před podáním žaloby odmítla nabídku, že dostane obraz na 50 let do bezplatné výpůjčky za to, že uzná jeho vlastnictví církvi. NG obraz nevydala, protože se podle jejího názoru nepodařilo bez pochyb prokázat vlastnictví díla.

 

Podle NG totiž obraz nespadá pod zákon o restitucích, který napravuje křivdy způsobené komunistickým režimem v letech 1948 až 1989, protože byl ve vlastnictví státu již před tímto obdobím. Církev zase argumentovala tím, že neexistuje od poloviny 18. století do roku 1958 dokument, podle kterého by o toto dílo přišla.

 

„Soud dospěl k názoru, že jsou splněny všechny podmínky pro vydání obrazu,“ uvedla soudkyně Andrea Veselá. Podle soudkyně církev prokázala, že obraz patří do jejího vlastnictví a zároveň spadá pod restituční zákon. NG by zároveň měla církvi zaplatit zhruba 82.000 korun jako náklady za právní zastoupení ve sporu.

 

Církevní žaloba by se mohla stát precedentem pro podobné případy a je možné, že se bude počet podobných žalob zvyšovat.

Přidat komentář