Miroslav Slanina pokřtil svou novou knihu Puškařství ve Vejprtech

Známý český puškař a restaurátor zbraní Miroslav Slanina, pokřtil svou již třetí knihu s názvem „Puškařství ve Vejprtech – Das Büchsenmachergewerbe in Weipert.

IMG_20150917_183000

Autor knihy Miroslav Slanina na křtu podepisoval jak svou novinku Piškařství ve Vejprtech, tak knihu o puškařském řemesle s příznačným názvem Puškařství

Křest se konal v Rytířském sále na radnici v Chomutově pod záštitou Oblastního muzea v Chomutově, které autorovi poskytlo k probádání muzejní artefakty od vejprtských výrobců a cenné archiválie. Návštěvníci křtu si mohli také prohlédnout zajímavou výstavu exkluzivních zbraní vejprtských puškařů zapůjčených jak z Oblastního muzea v Chomutově, tak od soukromých sběratelů, kteří na akci přijeli z celé České republiky.

big_puskarstvi-ve-vejprtech-262639

Kniha ,,Puškařství ve Vejprtech – Das Büchsenmachergewerbe in Weipert“ dokumentuje puškařské řemeslo ve Vejprtech a je věnována památce tamějších puškařů. Jedná se o původní badatelskou práci, která nemá nikde obdoby. Text obsahuje 20 kapitol. Od prvního osídlení, těžby nerostů, až po výrobu železa i vznik prvních kovářských a puškařských dílen. Je zde popsán vznik císařské manufaktury na výrobu pušek a návštěva císaře Josefa II. Následující 19. století přináší vznik manufaktur, továren a stavbu železnice. Tak vzniklo ve Vejprtech silné průmyslové centrum. Samostatná kapitola popisuje historii proslulých vejprtských továren na výrobu pušek i desítky malých živností. Je zde také zdokumentován zdejší úřad pro zkoušení zbraní. Následuje vývoj uměleckého řemesla: dekoratéři, rytci kovů, řezbáři atd. Tehdy bylo řemeslo na samém vrcholu. Zvučná jména zdejších puškařů a umělců znal celý svět.

Tyto informace jsou uspořádány do jmenného seznamu a adresáře. Kniha přináší i životopisné údaje o jednotlivých továrnících a výrobě. Soupis puškařů je určen zejména majitelům dochovaných zbraní a badatelům. Byla vzpomenuta i Německo-česká zemská výstava v Chomutově v roce 1913. Právě tam se ukázala vyspělost a síla tehdejšího průmyslu.  Zároveň bylo představeno to nejlepší, co německé Čechy mohly nabídnout. Tato doba, právem označovaná jako „la belle epoque“, představovala soulad řemesel a umění. Autor proto popisuje i život ve městě, rozvoj města, architekturu, spolkovou a zájmovou činnost zdejších občanů.

Celý příběh města Vejprty vychází z dochovaných zpráv a kronik. Každá informace je doložena. Text rozdělený do dvou samostatných částí je psán česky a německy. Následuje společné fotoalbum čítající velkorysých 300 vyobrazení. Jedná se o foto města, továren, dílen, portrétů továrníků, loveckých pušek, dobové inzerce, vyobrazení z výstav atp. Kniha je určena pro badatele, sběratele, pracovníky muzeí a každého, koho zajímá minulost, která v učebnicích nikdy nebyla.

Křest v Rytířském dále na radnici v Chomutově přilákal desítky milovníků vejprtského puškaství

Křest v Rytířském sále na radnici v Chomutově přilákal milovníky vejprtského puškaství

Kniha vyšla v nízkém nákladu, její cena je 800 korun a zájemci si jí mohou objednat přímo u autora knihy pana Miroslava Slaniny na emailu armsstudio@seznam.cz nebo zakoupit na městském úřadě ve Vejprtech u paní Štěpánky Vlasákové.

 

Přidat komentář