Hynais Vojtěch: Zima

Poslední čtvrtý díl z cyklu čtvera ročních období namaloval Vojtěch Hynais o dvacet let později, než své předchozí obrazy a obraz je to skutečně mimořádně krásný.

Vojtěch Hynais Zima
By Vojtěch Hynais [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons

Zimu na Hynaisově obraze představuje dívka se zrzavými vlasy, která má na sobě zelené šaty. Je zpodobněna jako éterická bytost vznášející se nad sněhem. Není to ovšem jen výplod malířovy nezpochybnitelné imaginace, maloval skutečnou dívku v pražské Stromovce a kvůli své preciznosti ji nechal skutečně stát venku v mrazu.

Vojtěch Hynais (1854 – 1925) studoval na Akademii ve Vídni u profesora Feuerbacha a později také na pařížské École des Beaux-Arts v Paříži u profesora Géróma. V letech 1874 a 1877 pobýval v Itálii, kde se inspiroval tamními náboženskými a mytologickými obrazy. V této době také namaloval nástěnné malby českých světců v kapli Českého hospicu v Římě.

Delší dobu strávil v Paříži, kde se věnoval zejména dekorativní malbě a spolupracoval také se slavnou porcelánkou v Sévres. V letech 1881 až 1883 vytvořil hlavní oponu Národního divadla, která nahradila shořelou oponu Františka Ženíška. Vyhrál také výběrové řízení pro několik dekorativních maleb v Národním divadle, jako třeba alegorii ročních období pro dámský budoár.

Na základě úspěchu provedení byl angažován také k dekorativním malbám pro Dvorní divadlo ve Vídni a také Národní muzeum v Praze. Od roku 1893 byl profesorem na pražské Akademii výtvarných umění. V letech 1891 a 1895 navrhl plakáty pro národopisné výstavy v Praze. Byl skvělým kreslířem a malířem, měl ohromný cit pro vystižení barevné atmosféry. Jeho tvorba vychází z novobarokního luminismu, světlo ve spojení s barvou zůstává důležitým prvkem i jeho naturalistických a realistických děl. Ostatně právě v tomto období namaloval i úvodní části svého cyklu ročních období.

Zima je pak dílem, které v sobě obsahuje zcela viditelné secesní prvky i symbolismu. Obraz namaloval v roce 1901 a jeho přípravná verze je vystavená v Národní galerii v Praze, hotová dekorativní malba je v Národním divadle a patří do již zmíněné alegorie ročních období v dámském budoáru.

Odkaz na zajímavé video na webu ČT o přípravném obrazu

Video

Přidat komentář