Strahovský klášter

Monument, bez kterého si panorama Prahy dnes vůbec nedokážeme představit je barokní skvost patřící k vrcholům tuzemské architektury.

 

Pohled na Strahovský klášter

Pohled na Strahovský klášter

Premonstrátský klášter byl založený roku 1140 knížetem Vladislavem II. Areál kláštera tvoří dva kostely, vlastní klášter, prelatura, knihovna a hospodářské budovy. Přirozenou dominantou je nádherný chrám Nanebevzetí Pany Marie s dvěma vysokými věžemi, který byl původně trojlodní románskou bazilikou, kterou v duchu vrcholného baroka přestavěl v polovině 18. století architekt ze známého stavitelského rodu Anselmo Lurago. Jistě není bez zajímavosti, že v roce 1627 byly v klášteře uloženy ostatky zakladatele řádu premonstrátů svatého Norberta.

Strahov_nanebezveti_1

Chrám je vyzdoben díly předních barokních umělců, na výzdobě se podílel sochař Jan Antonín Quittainer a Ignác František Platzer (hlavní oltář s plastickým pojetím Nanebevzetí, oltář sv. Kříže, , řeybz andílků na chóru), malíři Ignác Raab, Jan Kryštof Liška, František Xaver Palko, Siard Nosecký a další.

strahov_klaster_2

Velmi zajímavým faktem je, že na varhany si v klášterním kostele zahrál samotný W. A. Mozart a zápis jeho improvizace zaznamenal varhaník Norbert Lehmann, který jí zapsal jako tzv. Strahovskou improvizaci.

strahovsky_klaster int_1

Působivým je mariánský cyklus na klenbách kostela dokončený v roce 1743, který je dílem Jiřího Viléma Neunhertzera, rodáka z Vratislavy, který byl zapsán do staroměstského cechu až roku 1737, stejný autor pak namaloval také dvanáctičlenný nástěnný svatonorbertský cyklus.

Strahov_sv_Roch

V areálu je také kostel sv. Rocha, který vznikl fundací císaře a českého krále Rudolfa II. mezi lety 1602 – 1612 a autorem je výrazná tvář manýristického a raně barokního stavitelství Giovanni Maria Filippi. Kostel vznikl jako poděkování za záchranu před velkou morovou ranou v roce 1599.

Přidat komentář