František Hudeček: Do prostoru

Z jedné noční procházky na Letné vzešlo obdivuhodné vzepjetí surrealismu v českém umění v díle tehdy dvacátníka Františka Hudečka.

Frantisek_hudecek_doprostoru

Obraz Do prostoru I z roku 1931 je olej na plátně o rozměrech 51x 40 cm a vznikl za zajímavých okolností, které známe z Hudečkova deníku.

 

„Jednoho pěkného večera jsem se vracel z procházky v letenském sadu, velmi smutný ze své samoty…Abych na to zapomněl, skoro náhodou jsem se porozhlédl po lipové aleji, kudy jsem šel. A tu to bylo. Tato nevyslovitelní vteřina koncentrace mi pojednou zdůraznila jaksi jinak tyto stromy, jednu lampu, stíny na zemi a na vedlejší zahradě…Uviděl a cítil jsem cosi poprvé ve svém životě…když přešlo toto opojení, spěchal jsem rychle domů…S údivem jsem pozoroval svoji ruku. Nebylo ve mně vůle, kromě té, abych nakreslil ono: to vzrušení, tu vteřinu pochopení. Nešlo mi o tu scénu, jak vypadala, ale jako bych ji nakreslil asi den předtím. Pavučina čar, tu chuchvalců jak klubka, tu dlouhých čar, vytržených z jemného papíru hrotem.“

 

Fratišek Hudeček (1909 – 1990) studoval na UMPRUM v Praze u prof. Františka Kysely, které však předčasně ukončil. Během studia navázal přátelské kontakty s Františkem Grossem a Ladislavem Zívrem. Rozhodl se vydat na volnou nohu a bez pevného zázemí ani jakékoli jiné pomoci začal tvořit. Obrazy Zatmění slunce nebo Pomník, pak posloužily jako inspirace k jeho ceněnému mistrovskému cyklu Noční chodci.

 

Počátkem třicátých let se spřátelil s čelními představiteli avantgardního umění Toyen, J. Štyrským nebo E.F.Burianem, v jehož divadle pak pravidelně vystavoval své obrazy.

 

Jeho autorské vyjádření má nebývalý zájem jak doma, tak ve světě. Ačkoli můžeme v jeho celoživotním díle spatřovat vlivy řady současných uměleckých směrů, vždy v něm nalezneme jeho svébytný autorský vklad, který z něj dělá tak mimořádnou osobnost českého moderního malířství.

 

Přidat komentář