Našel se ztracený obraz od Caravaggia?

Před dvěma lety se na půdě domu v jižní Francii náhodou našel zaprášený obraz, nyní se ukazuje, že zřejmě dílem slavného italského mistra Caravaggia. Informovala o tom agentura AFP.

caravaggio

Druhá verze slavného Caravaggiova obrazu Judita a Holofernes se objevila nedaleko Toulouse, kde zřejmě byla posledních 150 let. Ikonograficky se jedná o starozákonní příběh Judity, která za pomoci služky uřízla hlavu asyrskému vojákovi Holofernovi.

Podle francouzského historika umění Erika Turquina jde nepochybně o dílo italského barokního malíře Caravaggia. Podle něj je dílo v mimořádně dobrém stavu. Dobu jeho vzniku odhadl na léta 1604 až 1605.

Turquin rovněž zdůraznil, že někteří jeho kolegové nepovažují obraz za pravý a že v tomto ohledu zřejmě „nikdy nebude panovat shoda“. O pravosti obrazu nepochybuje ale například ani přední znalec Caravaggiova díla a někdejší ředitel muzea v Neapoli Nicola Spinosa.

Francouzské úřady udělily obrazu status „národního pokladu“, díky tomu nesmí být malba po dobu 30 měsíců vyvezena ze země. Francouzská muzea tak budou mít dostatek času, aby mohla dílo zakoupit. Hodnota 400 let staré malby se odhaduje na 120 milionů eur (3,2 miliardy Kč).

 

Přidat komentář