Frauenkirche v Drážďanech

Symbol Drážďan s jednou z největších kupolí severně od Alp je důkaz toho, že i z popela může znovu povstat bájný Fénix.

 

Frauenkirche_Dresden_Aussenansicht_Fotograf_Joerg_Schoener, zdroj: Frauenkirche Dresden

Frauenkirche_Dresden_Exteriér_Fotograf_Joerg_Schoener, zdroj: Frauenkirche Dresden

Na místě dnešního Frauenkirche stála dřevěná kaple už v 11. století, která byla zasvěcena Panně Marii. Později byla nahrazena kamennou románskou stavbou, jež byla následně goticky přestavěna. Jelikož byl tento kostel zároveň kostelem farním, kolem kterého byl hřbitov, bylo kromě urbanistických i z hygienických důvodu proudem času třeba řešit podobu kostela a jeho okolí, které stále méně zvládalo udolávat vzrůstající počet věřících a stav budovy.

Drážďanská městská rada proto v roce 1722 požádala mistra tesaře a architekta George Bähra k vytvoření návrhu na nový kostel. Práce na projektu zabrala Bährovy celé čtyři roky a stavební povolení schválené stavbě vydalo město 26. července 1726. 26. srpna téhož roku byl slavnostně usazen základní kámen stavby, která se ze staveniště proměnila v barokní skvost roku 1743.

Frauenkirche_Dresden_Innenansicht_Fotograf_Juergen_Vetter, zdroj: Frauenkirche Dresden

Frauenkirche_Dresden_Interiér_Fotograf_Juergen_Vetter, zdroj: Frauenkirche Dresden

Stavba je vysoká 91,23 m, široká 41,96 m a dlouhá 50,02 metru. Stavebním materiálem je saský pískovec. Každého návštěvníka jistě upoutá nádherná kupole kostela zvaná die Steinerne Glocke neboli kamenný zvon. Váží kolem 12 000 tun a je na svém vrcholu zakončena krásným prvkem barokní architektury – lucernou. Je docela zajímavé, že i přes názory škarohlídů, že tento kolos jednoho dne spadne, zůstala kupole po celou dobu stabilní, a to i přes zásahy více než 100 dělových koulí v době sedmileté války, když byl kostel odstřelován pruskou armádou.

Dokončený kostel dodal Drážďanům výraznou siluetu, kterou můžeme pozorovat i na řadě obrazů Bernarda Bellotta zvaného Canaleto.

zničený kostel 1945 - zdroj: Bildfotothek, Foto: Peter, Richard sen., nach 1945.09.17 Aufn.-Nr.: df_ps_0000353

zničený kostel 1945 – zdroj: Bildfotothek, Foto: Peter, Richard sen., nach 1945.09.17
Aufn.-Nr.: df_ps_0000353

Kostel byl kompletně zničen při náletu na město v noci z 13. na 14 února roku 1945. Stavba samotná zasažena bombami nebyla, ale pískovec se při vysokých teplotách z okolních požárů začal drolit a rozpadat a majestátní kupole se 15. února ráno zhroutila.

Trosky kostela zůstaly jako tragické memento v centru města po několik následujících dekád a odolaly i okolním stavebním úpravám.

V roce 1982 se ruiny staly symbolem, když k nim přišlo procesí se svíčkami. Proměna ruin ve staveniště se začala uskutečňovat hned v roce 1990 po pádu nedemokratického režimu NDR. Objevil se manifest na obnovení kostela a začalo se téměř okamžitě s pracemi. V roce 1996 byl budoucí kostel znovu vysvěcen a v roce 2003 se nad městem znovu rozezněl velký zvon. Mimochodem v roce 2012 navštívilo kostel od nového vysvěcení dost neskutečných 14 milionů návštěvníků!

Přidat komentář