V paláci Kinských začala výstava Celník Rousseau: Malířův ztracený ráj

Národní galerie v Praze ve spolupráci z Musée d’Orsay v Paříži představuje výstavu známého francouzského malíře Henriho Rousseaua, který v českých galeriích slaví svou pozdní premiéru.

rosseau

Expozice je koncipována formou dialogu s autorovými světovými vrstevníky jako Pablo Picasso či Frida Kahlo, ale i významnými českými tvůrci jako jsou Otto Gutfreund, Jan Zrzavý nebo Toyen. Koncept výstavy připravily Gabriella Belli (Fondazione Musei Civici di Venezia) a Guy Cogeval (Musée d’Orsay). Autoři Rousseaua zasazují do kontextu ostatních neméně významných umělců a snaží se vysledovat podněty spojené s archaičností, klasičností a svébytnou vizí realismu.

Henri Rousseau, zvaný Celník (1844–1910), patří k nejvýznamnějším umělcům přelomu 19. a 20. století. Svým dílem zaujal nejen intelektuály jako byli Guillaume Apollinaire a sběratele – například Wilhelma von Uhde, ale také autory jako Paul Cézanne, Paul Gauguin, Pablo Picasso, Frida Kahlo ad. Jako svůj inspirační zdroj ho vyzdvihovala zejména skupina Der Blaue Reiter v čele s Wassily Kandinskym.

Expozice v NG představuje scény z pralesa (Zaklínačka hadů, Boj tygra s buvolem, Džungle s opicemi) vedle exotických motivů Maxe Ernsta, Toyen či Emila Filly. Rousseauovy krajiny s domky, továrními komíny, stromy, rybáři a chodci (Lávka v Passy, Chodci v parku, Alej v parku v Saint-Cloud) visí vedle krajin Paula Signaka, Georgese Seurata, Kamila Lhotáka a Jindřicha Štýrského. Jeho ženy doplňují zase portréty Fridy Kahlo nebo Picassa. Slavný autoportrét Já, portrét-krajina ze sbírek NG, který koupila v roce 1923 československá vláda za tehdejších 300.00 korun, na výstavě doplňují díla Jiřího Koláře a Giorgia de Chirica.

Výstava už byla k vidění v Paříži a Benátkách a v Praze se na ní podílela ředitelka Sbírky moderního a současného umění NG Milena Kalinovská a kurátorka pražské výstavy Kristýna Brožová.

Autoři koncepce: Gabriella Belli, Guy Cogeval
Kurátorka výstavy: Kristýna Brožová
Architektonické řešení: Jiří Javůrek, Silvie Bednaříková (SGL projekt, s. r. o.)
Grafické řešení: Richard Jaroš, Tomáš Machek (Side2)
Režie spotu: Marek Partyš

VIDEO

foto NG Praha

Přidat komentář