Salzburg – město soli a Mozarta

Arcibiskupské město leží v tak nádherné krajině, že by si člověk mohl na chvíli myslet, že je v nebi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Městem protéká nádherně čistá řeka Salzach a člověkem kultivované okolí tohoto požehnaného místa vyvolává nesmírně klidný dojem. Zřejmě i proto se může jevit někomu nudně.

 

V Salzburgu se na některých místech zastavil čas. Každý den může člověk poslouchat zpěv jeptišek ve stejnou dobu a ve stejné kapli už bezmála tisíc let a pokud si odmyslí turisty v centru nebo prostě jen vyrazí v pozdním odpoledni, je dost velká pravděpodobnost, že se bude starobylými uličkami města procházet sám.

 

Nad samotným centrem města se tyčí moderní architektura poskytující přístřeší modernímu umění Museum der Moderne Salzburg. Chladný neutrální šedivý vzhled betonového skeletu, obyčejné vystěrkované betonové podlahy, všudypřítomné tvrzené sklo, závěsné systémy na zdech a přemíra PVC.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Salzburg byl důležitým centrem už od pravěku, ostatně právě nedaleko Salzburgu se získávala sůl již v období před 7 000 lety.

 

Kolem roku 15 př.n.l. založili v dnešním Salzburgy svoje vlastní sídliště. Místo mělo doslova ideální polohu, protože řeka a hora Mönchsberg skýtaly výbornou přírodní ochranu, takže k zabezepečení postačilo opevnit pouze jedinou nechráněnou jižní stranu.

 

V 5. století byl ve městě založen klášter. Do kraje přišel biskup Rupert Salzburský, který dostal jako dar od bavorského knížete roku 699 pozůstatky starého římského města. První zmínka o městě pochází z roku 755.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

N audálosti nabité časy město zažilo koncem 12. století. V roce 1166 Friedrich I. Barbarossa uvalil na město říšskou klatbu a když ani to proti odbojným biskupům nepomohlo, tak v roce 1167 město vyplenil.

 

Do 15. století stojí za zmínku určitě velká morová epidemie, která roku 1348/9 zahubila téměř třetinu obyvatelstva. Podstatně milejší je ovšem rok 1492, kdy byl založen salzburský pivovar Stiegl, který dnes patří mezi nejoblíbenější z rakouských pivovarů.

 

Od roku 1747 až 1773 žila ve městě Mozartova rodina, a to ve třetím patře „Hagenauerova domu” v Getreidegasse č. 9. Ve městě je celá řada míst a památek spjatých s Mozartem, kde se o mistrovi dozvíte úplně vše.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

V centru města je paláce Mirabell, kde se mimochodem vdávala sestra Evy Braunové a svědčil jim Hitler s Himmlerem. Palác Mirabell s krásnou zahradou v centru města nechal vystavit salzburský arcibiskup Wolf Dietrich von Reitenau pro svou milenku Salome, se kterou měl patnáct dětí. Mramorová schodiště, nádherná barokní sousoší i půvabní andílci jsou mementy barokního rozmachu a zároveň ambivalentnosti té doby. Ve sbírkovém fondu jsou obrazy Tiepola, Rottmeyera, Giordana a Rubense.

 

foto: Ondřej Slanina

Přidat komentář