Diskuze o vlivu technologií na budoucnost člověka doprovodí prezentaci BIG LIGHT v Domě umění

V Domě umění města Brna aktuálně probíhá zajímavá prezentace Big Light, ke které je připraven také zajímavý doprovodný program.

dum umeni

foto k článku: Václav Jirásek

Dům umění města Brna propůjčil svůj prostor historického funkcionalistického výstavního pavilonu uměleckému projektu BIG LIGHT pro účely zkušebního provozu experimentální laboratoře a informačního centra. BIG LIGHT předpovídá vývoj společnosti v reakci na současný akcelerovaný vývoj technologických prostředků, sloužících stále více jako prodloužení možností lidského těla spíše než jako pouhé nástroje.

Součástí prezentace BIG LIGHT v Domě umění města Brna jsou performance probíhající každý den v otevírací době, ale také další doprovodný program včetně diskuzí na aktuální témata a čtení z antiutopické literatury. „Umělecký projekt se díky doprovodnému programu o současném uvažování posouvá do dalších rovin, spojuje abstraktní prezentaci s realitou,“ říká Federico Díaz, vizuální umělec česko-argentinského původu a architekt prezentace projektu BIG LIGHT.

Mezi hosty debat budou například antropoložka Eva Šlesingerová z Katedry sociologie nebo Petr Dvořák, prorektor Masarykovy univerzity zaměřující se na molekulární biologii a genetiku. Čtení z antiutopického románu Jevgenije Zamjatina nebo povídání o mýtu hledání ráje jako předstupni antiutopie (Epos o Gilgamešovi) proběhne v podání Vlastimila Čecha z Ústavu české literatury a knihovnictví MU.

Program bude probíhat až do konce výstavy, tedy 12. března, ve vybrané středy večer (v 17 nebo 19 hodin). Návštěvníky čekají v průběhu měsíců ledna až března dvě diskuze nazvané Člověk Bůh – Homo Deus, první z nich již 25. ledna. Dále dvě čtení uvádějící díla světové literatury do kontextu úvah o budoucnosti naší společnosti a dvě prezentace s Federicem Díazem a Jenem Kratochvilem.

 

BIG LIGHT: Doprovodný program

Místo konání: Dům umění města Brna, Malinovského náměstí 2, Brno

Jednotné vstupné 20 Kč

25. 1. 2017, 17.00

Člověk Bůh – Homo Deus: Extenze a transformace lidství

Diskuse pro širokou veřejnost inspirovaná projektem BIG LIGHT se bude dotýkat dvou témat: směřuje budoucnost lidstva k entropii, rozkladu a transformaci biologického druhu? Jak lze vykládat návrat imaginárna a symbolična, vytěsněných racionálním přístupem moderní společnosti, a nové formy animismu a totemismu?

Diskusi povede Jana Horáková (posthumanismus, umění nových médií) a Eva Šlesingerová (antropologie těla, medicíny a bioinženýrství) z Filozofické fakulty a Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Pozvanými hosty jsou Martina Ivičič (umění umělého života, Teorie vědy, FF MU), Jozef Kelemen (vedoucí ústavu informatiky FPF Slezské univerzity v Opavě) a Jozef Cseres (intermediální umělec a estetik, FF MU).

dumumeni2

1. 2. 2017, 17.00

BIG LIGHT – prezentace + performance

Prezentace projektu BIG LIGHT s Federicem Díazem a Jenem Kratochvilem a performance ve výstavě – přijďte se setkat s BIG LIGHT matkami při jejich ritualizovaných činnostech a diskutovat s ostatními na téma pokroku vs. antiutopie.

8. 2. 2017, 19.00

Mýtus člověka a jeho smrtelnosti

Co dělá člověka člověkem? Jak lze překonat úděl vlastní smrtelnosti? Jak vzniká mýtus? Čtení z Eposu o Gilgamešovi Vlastimila Čecha (Ústav české literatury a knihovnictví FF MU v Brně). Utopie trochu jinak. První epické dílo světové literatury v kontextu úvah projektu BIG LIGHT o budoucnosti naší společnosti.

22. 2. 2017, 17.00

Člověk Bůh – Homo Deus: Promění se Homo sapiens v božského člověka?

Jak se měníme vlivem technologií, zejména počítačů a biotechnologií? Je dnes člověk bez Internetu vyloučen ze společnosti? Jaký je/může být digitální osud člověka?

Diskuse pro širokou veřejnost s odborníky na nejaktuálnější témata současné společnosti. Mezi pozvanými hosty jsou: filosof a futurolog Ladislav Hohoš, Petr Dvořák, prorektor Masarykovy univerzity zaměřující se na molekulární biologii a genetiku. Moderuje Milan Kreuzzieger z Centra globálních studií Akademie věd ČR a UK v Praze.

1. 3. 2017, 19.00

MY

Čtení z románu Jevgenije Zamjatina v provedení Vlastimila Čecha (Ústav české literatury a knihovnictví FF MU v Brně). Mýtus antiutopické, nesvobodné společnosti, ve které se nakonec totalita stává „rájem“ na zemi, protože svoboda je prostě příliš svobodná – a přináší utrpení a záhubu.

8. 3. 2017, 17.00

BIG LIGHT – prezentace + performance

Prezentace projektu BIG LIGHT s Federicem Díazem a Jenem Kratochvilem a performance ve výstavě.

 

O projektu BIG LIGHT

Součástí prezentace BIG LIGHT v Domě umění města Brna jsou performance, které probíhají každý den v otevírací době vždy po dvou hodinách (v 11, v 13, v 15 a v 17 hodin). V koncentrované podobě a spolu s prezentací autorů, je možné je vidět ve středy 1. února a 8. března.

K prezentaci vyšla publikace s texty Franca Bifo Berardiho, Eliase Canettiho, Jena Kratochvila a Matteo Pasquinelliho.

Brněnské uvedení projektu BIG LIGHT zahajuje sérii prezentací, která bude pokračovat od 17. března v Univerzitě v Cambridge a na dalších místech.

Přidat komentář