Richterův Ledovec je nejdražší krajinomalbou

Drážďanský rodák Gerhard Richter, který byl nedávno plně doceněn i díky drážďanské fakultě historie umění, kde jsem měl tu čest rok studovat, je čerstvým držitelem aukčního rekordu nejdražší krajinomalby.

richter _ iceberg

Richterův obraz Eisberg (Ledovec) se vydražil ve středu večer v londýnské pobočce Sotheby´s za kladívkovou cenu 20,4 milionu eur, jak uvedla agentura AFP. Olej jednoho z nejzajímavějších malířů současnosti se podle AFP stal dosud nejdražší vydraženou krajinomalbou na světě.

Malba zobrazuje vodní plochu s plujícím ledovcem a Richter ji namaloval v roce 1982. Technika je olej na plátně a rozměry monumentálního obrazu jsou 101 x 151 centimetrů.

Letos se budete moci seznámit s tvorbou Gerharda Richtera také na jeho první pražské výstavě, která se bude konat pražském paláci Kinských. Padesát uměleckých děl se bude vystavovat v rámci Česko-německého kulturního jara od 26. dubna do 4. září. Půjde o umělcovu první samostatnou výstavu v České republice. O Richterovi budeme brzy publikovat jeho profilový článek.

Přidat komentář