Benátky: Náměstí svatého Marka

Hlavním důvodem založení tohoto náměstí byla výstavba soukromé dóžecí kaple – tedy chrámu svatého Marka. Přijměte pozvání do jednoho z nejkouzelnějších světových prostorů.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dóže – hlava benátského státu byl skutečně mocný panovník a pro svou kapli měl mimořádnou slabost, ostatně byl to on, kdo si udržoval právo jmenovat kaplana. Náměstí se začalo formovat již ve 12. století jako prostor spojující chrám s mořem a následně i jako prostranství pro prezentaci politických názorů ve formě veřejného shromaždiště, které pojme skutečně početné návštěvnictvo. V případě velkých slavností pak náměstí zaplnili mnozí poutníci, jež se nedostali do chrámu na samotné církevní ceremonie.

 

Ostatky svatého Marka se do Benátek dostaly podle legendy již v 9. století, když je benátští mořeplavci odcizili v egyptské Alexandrii. Symbol biblického evangelisty – okřídlený lev se stal symbolem města a svatý Marek patronem města, potažmo státu.

 

První kostel sv. Marka byl vysvěcen v roce 832, což odpovídá téměř založení dóžecího paláce (Palazzo Ducale), ale během občanských nepokojů v roce 976 lehl popelem, když rozbouřený lid zaútočil na dóžecí palác. Rekonstrukční práce na dómu započaly v roce 1063 a chrám byl znovu vysvěcen roku 1094.

 

Hrubá stavba existuje vlastně dodnes, ačkoli byla nepřetržitě zdobena a obohacována mramorovými obklady a mozaikami. V 15. století byla stavba zakončena okázalou listovou výzdobou.

 

Průčelí dominuje mozaika Krista jako pantokratora, tedy vládce. Pod ním je sedm skupinek, kteří na přední stěně rozdělují průčelí. Dva preláti s berlou nesou na ramenou rakev před hlavním portálem. Dóže a vládní hodnostáři se shromažďují u portálů po pravé straně. Po levé straně vychází z portálů další hodnostáři, aby pozdravili svatého Marka.

 

Palazzo Ducale/Dóžecí palác

Palazzo Ducale/Dóžecí palác

Roku 1204 Benátky dobyly lstí Cařihrad a město odkazuje na tento významný moment byzantskými umělci, kteří jsou na chrámu zpodobněni. Důležitou památkou Benátek jsou čtyři koně v Muzeu svatého Marka, kteří byli přivezeni z dobytého Cařihradu, ale jejich původ a autorství jsou obestřeny mnoha rozličnými a nejednoznačnými hypotézami.

 

V horní části chrámu jsou čtyři lunety zdobené výjevy ze života Krista vytvořený A. Gaetanem podle nákresů Mafia Verony. Při západu slunce pak září a vytváří ohromující optický efekt.

 

Pokud máte zájem přečíst si o podobě novověkých Benátek kolem roku 1600 velmi doporučuji cestopis Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic, který krásně v celé jedné kapitole popisuje benátský kolorit i podobu náměstí svatého Marka.

 

Podívejte se také na záběry z náměstí, které jsme pořídili o letošních Velikonocích.

VIDEO

Náměstí svatého Marka

 

Chrám svatého Marka

 

Dóžecí palác

Přidat komentář