Permoser a Dinglinger: Mouřenín

Balthasar Permoser a Johann Melchior Dinglinger jsou autory nádherného chef d´ouvre  v drážďanském Grünnes Gewölbe.

Mohr_Historisches_Gruenes_Gewoelbe

Zlatnicky zdobená plastika z lakovaného dřeva Mouřenín autorů Balthasara Permosera a Johanna Melchora Dinglingera byla vyrobená na dvoře saského kurfiřta v Drážďanech v roce 1724. Je ale dobré zmínit, že drúza neobvykle velkých smaragdovýchkrzstalů v původní mateční hornině je s největší pravděpodobností táž, kterou v roce 1581 věnoval císař Rudolf II. saskému kurfiřtovi Augustovi, se kterým ho pojilo velké přátelství.

 

Další podobný smaragdový kus byl v rudolfínských sbírkách odkud pak putoval do Přírodovědeckého muzea ve Vídni. Komise českých stavů, která v roce 1618 sepisovala Rudolfovy sbírky, jej ocenila na 4800 kop českých grošů.

 

Předpokládá se, že tyto smaragdy které pocházejí nepochybně z Kolumbie, patřily aztéckému vládci Montezumovi. Do Evropy je asi přivezl známý španělský conquistador Hernando Cortez, který v letech 1519 – 1521 dobyl říši Aztéků.

 

Mouřenín, kterého si objednal a zadal August Silný, je typickou ukázkou uměleckého předmětu z drážďanské klenotnice, která patří k nejvýznamnějším panovnickým pokladům.

 

Dále se na díle podíleli: práce se želvovinou – Wilhelm Krüger, lakování: Martin Schnell.

Materiály: hruškové dřevo, laky, stříbro, smaragdová drúza, smaragdy, rubíny, granáty, topazy, granáty, almandíny, želvovina

 

Staatliche Kunstsammlungen Dresden, Grünnes Gewölbe, Inv. Nr. VIII 303

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

Balthasar Permoser: Zatracený

Přidat komentář