Dnes začalo Čínsko-evropské Art Bienále

V Praze se veřejnosti představuje rozsáhlá kolekce 400 obrazů, skulptur a artefaktů moderního a tradičního umění čínských i evropských autorů a RealArts.cz je u toho.

IMG_6949

Čínsko-evropské Art bienále se koná od 6. do 10. září v Průmyslovém paláci na Výstavišti Praha Holešovice. Svá díla na něm představuje 121 současných umělců z 9 zemí – z Číny, České republiky, Německa, Rakouska, Švýcarska, Itálie, Španělska, Portugalska a Řecka.

 

Mezinárodní výstava je ve střední a pravé části Průmyslového paláce a k vidění je opravdu velmi pestrá kolekce uměleckých děl. Počítejte s tím, že na projití výstavy je třeba vyhradit si určitě alespoň 90 minut času.

646

První „Čínsko-evropské Art Bienále“ si klade podle organizátorů za cíl podpořit chápání čínského umění a demonstrovat život a tvorbu umělců v různých geografických a kulturních oblastech. Ve 21. století dochází vlivem nových médií, internetu a globalizace k celosvětovému propojování kultur i s jejich rozdílnými tradicemi a přístupy. Organizátoři bienále proto zvou na výstavu nejen čínské, ale i řadu evropských umělců. Součástí výstavy je také příběh lidového umění jako téma pro inspiraci současných umělců v naději, že se umění může vrátit do běžného života a emocí obyčejných lidí.

 

Kurátoři výstavy expozici inteligentně oddělili do několika sektorů, jak je tomu zvykem ve velkých galeriích. Uznávám, že to jinak nejde, protože pokud se má konat takováto velká výstava, která si klade za cíl představit, co nejširší zájem umělců, musí dojít ke kompromisům. Na diváka jsou tak kladeny docela značné nároky, protože ledva zhlédne kolekci maloformátových motivů s tématem Hedvábné stezky, už na něj čekají velkoformátová květinová zátiší, o několik kroků dál jsou velkoformátové geometrické abstrakce nebo instalace objektů. Vjemů je na výstavě zkrátka víc než dost. Na druhou stranu je třeba uznat kurátorům, že představovaná díla bezesporu nesou znaky čínského umění, ale zároveň snesou i náročná měřítka evropského umění, a to jak po obsahové, tak formální stránce. V tomto ohledu výstava splnila svůj cíl, je to opravdu přátelské prolnutí čínského a evropského umění.

641

Kurátoři výstavu rozdělili do tří tematických výstavních částí – „Geografické vztahy a kulturní paměť„, „Umění běžného života“ a „Historie a současnost lidového umění“, přičemž to poslední jmenované jsem v celkovém kontextu příliš nepochopil. Na druhou stranu toto oddělení je umístěno na galerii a vymyká se hlavní části výstavy, takže to chápu spíš jako etnografické zpestření a jakýsi didaktický dodatek, protože v hlavní části expozice přeci jenom sledujeme díla výrazně odlišného charakteru.

640

Výstava je součástí mezinárodního projektu Nová Hedvábná stezka (New Silk Road), projekt realizuje organizační výbor Art bienále a Beijing Hainazhidian Culture & Arts Exchange Co., ve spolupráci s organizátory a kurátory z dalších evropských zemí. Výstavu „Čínsko-evropské Art Bienále, Praha 2017″ pořádá Čínsko-evropský spolek pro kulturní a uměleckou výměnu (CECAEA) se sídlem v Praze a její pobočka v Pekingu.

 

Více informací o výstavě na www.artbienale.cz                                                   

 

Zde se podívejte na video z vernisáže

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/box-of-film.jpg

LOGO_R_horizont

Přidat komentář