V Domě pánů z Kunštátu probíhají výstavy Městské zásahy a Izotropie

Dům umění města Brna vystavuje ve svých prostorech v Domě pánů z Kunštátu (neplést s Domem pánů z Lipé) dvě netradiční výstavy Městské zásahy a Izotropie.

web- Mestske zasahy - Nemecek

Obě výstavy naleznete v Domě pánů z KunštátuDominikánské ulici. Výstava Městské zásahy představuje návrhy na nejrůznější úpravy veřejného prostoru města Brna. Vytvořili je architekti, studenti architektury, spolky i laici v reakci na výzvu, vyhlášenou v rámci projektu Městské zásahy v dubnu 2016. V místech „zásahů“ se konaly happeningy a krátkodobé intervence. Celý projekt nyní pokračuje výstavou, která potrvá do 29. října, na které jsou k vidění některé z návrhů v podobě modelů vytvořených samotnými autory. Častými tématy je vznik nových náměstí, relaxačních zón, rozšíření prostorů pro chodce nebo cyklistické dopravy. Návštěvníci výstavy mohou jednotlivé zásahy ohodnotit přilepením samolepky kachničky. Výsledky ankety budou následně předány Kanceláři architekta města Brna.

Výstava je členěná do sedmi tematických okruhů podle typu úprav, jakých se návrhy týkají. Část projektů objevuje nová náměstí tím, že upraví dnešní křižovatku či nevyužité prostranství (přednádražní prostor, Konečného náměstí), opakovaným tématem je pěší doprava (schodiště na Nových sadech, pěší pohyb po ÚAN Zvonařka), využití nábřeží a parkové úpravy (nábřeží Svitavy, tzv. druhé Lužánky), přestavba některých nevyužívaných budov nebo celé čtvrti (postindustriální město na východ od centra), úprava ulic v duchu zkvalitnění pobytové funkce, doplnění zeleně nebo výtvarný záměr (Benešova, Dvořákova, Česká, Jánská). Některé projekty navrhují nový, často netradiční městský mobiliář (pop-up mobiliář, ptačí budky) a poslední sekce se zabývá dopravou – automobilovou, veřejnou hromadnou dopravou i cyklotrasami (kompletní systém cyklostezek, nová tramvajová zastávka, Metrobus).

Městské zásahy představují architektonické a urbanistické projekty, které nevznikají na objednávku, ale z vnitřní či profesní potřeby jejich autorů. Je to příležitost poukázat na to, co v městském prostoru nefunguje, a nabídnout řešení, jak by to fungovat mohlo; Spousta míst, kudy denně chodíme a příliš je nevnímáme, v sobě skrývá velký potenciál,“ říká kurátor výstavy a organizátor Městských zásahů Jakub Kořínek s odkazem na Vallo Sadovsky Architects, autory původní myšlenky. „Městské zásahy nejsou strojem na konkrétní technická řešení, umožňují vidět – vidět problémy, podněty, nápady, možnosti, potenciál. A těm, co je vidí, aby byli viděni.“

Městské zásahy _architekt výstavy Jakub Kopec

Městské zásahy _architekt výstavy Jakub Kopec

Instalaci vymyslel architekt Jakub Kopec, který v rámci současného trendu odstranění textu galerii proměnil v mapu Brna plnou modelů a originálních řešení, po které se návštěvník pohybuje pomocí brožury, kterou dostane u vchodu k dispozici. Ač nejsem Brňák, výstava mi přišla přehledná a srozumitelná a projekt festivalu u řeky s novým nábřežím vzniklý selským , ale naprosto správným řešením mi přišel jako velmi dobrý nápad.

Více na: www.mestskezasahybrno.cz

27. 9. – 29. 10. 2017

Kurátoři: Jakub Kořínek, Lenka Sedláčková

Dům pánů z Kunštátu, Dominikánská 9, Brno

instalace vystavy Izotropie

instalace vystavy Izotropie

Prostory Domu pánů z Kunštátu slouží nově rezidenčním umělcům pobývajícím v Brně v rámci programu Brno Artists in Residence. V prostorách stejného místa se nachází také Galerie G99, kde probíhá výstava IZOTROPIE Natalie Dominguez Rangel, kolumbijské skladatelky a sound umělkyně, která je aktuálně na rezidenčním programu.

Výstava nazvaná IZOTROPIE reflektuje tíživou akustiku celého galerijního prostoru G99. Autorka skládá speciální zvukové vlnění prohlubující složitost časového uspořádání v galerijním prostoru. V návaznosti na první místnost zvukového smogu vytváří v druhé místnosti kontrast, tzv. prázdný prostor – vakuum. Několik linoucích se vysokofrekvenčních zvuků doléhajících na naše fyzická těla se tak rázem promění v naprostý asketismus a sterilnost prázdného prostoru. „Zvuko-prázdný“ experiment tak diváka donutí vnímat jiným způsobem než skrze oči, na které jsme zvyklí.

Izotropie je pro běžné diváky galerií velkým překvapením, protože v prostoru není žádný obraz, budete potřeboval pouze uši a v jedné části výstavy dokonce můžete zažít pocity, které se dají přirovnat k ocitnutí se uprostřed nefalšované horrorové scény.

 

Natalia Dominguez Rangel: IZOTROPIE

27. 9. – 29. 10. 2017

Kurátorka: Tereza Záchová

Galerie G99, Dům pánů z Kunštátu, Dominikánská 9, Brno

Přidat komentář