Zemřel uznávaný výtvarník Jan Koblasa

Ve věku 84 let zemřel v úterý 3. října mezinárodně uznávaný český sochař, malíř, grafik, kreslíř a autor pozoruhodných literárních a filozofujících reflexí Jan Koblasa, uvedla dnes agentura ČTK.

jan koblasa

Koblasa vystudoval AVU v Praze u prof. Španiela, Laudy a Pokorného a později také scénografii na DAMU. Zaujat abstraktním expresionismem, tašismem, grafickým uměním V. Boudníka, ale také existenciální filosofií, konkrétní hudbou a literaturou, pokoušel se od sklonku 50. let vyjádřit vědomí tohoto rozměru abstraktní výtvarnou řečí blízkou koncepcím evropského informelu. Koblasovy práce kolem roku 1960  stavily do centra pozornosti strukturální, materiálně odstupňovaný povrch reliéfu, který se stává nositelem veškerého emotivního napětí. Tento postup vizualizuje Koblasův cyklus Finis terrae.

Běsy

Běsy

Od roku 1958 začíná vystavovat a brzy se ukazuje, že jeho dílo je mezinárodně srozumitelné. Se způsoby gestického projevu se plně nesmiřoval. Početná řada prací stále udržovala, byť jen v náznacích, figurativní komponenty provázané symbolickým podtextem. Od 60. let se věnuje také monumentálním realizacím v letištních halách v Praze, Varšavě a Košicích, kde kombinuje netradiční, ale velmi zajímavé materiály jako třeba přírodní pryskyřici. Jednu z těchto prací naleznete ve fotografické příloze knihy Výkladový slovník exotických materiálů autora článku Ondřeje Slaniny.

 

Na konci 60. let opouští Československo a v roce 1969 mu SRN uděluje politický azyl. Sochy Jana Koblasy nejsou z typických sochařských materiálů. Sám o své tvorbě říká, že nejprve se materiál přizpůsobuje jemu a pak se on musí přizpůsobit materiálu. Koblasovo sochařské dílo je zastoupeno téměř na všech kontinentech včetně Afriky, kde mimochodem spolupracoval s Mezinárodním muzeem soch v egyptském Asuánu.

Labyrint

Labyrint

Koblasa v Německu působil jako vysokoškolský profesor a v roce 2002 mu prezident Václav Havel udělil medaili Za zásluhy.  V roce 2013 byla Koblasova socha Vzkříšení instalována u příležitosti výročí 17. listopadu v katedrále sv. Víta na Hradčanech. Umístěním plastiky do jednoho z nejvýznamnějších symbolů Prahy a Česka se Koblasovo dílo dostalo do sousedství prací významných sochařů Bílka a Myslbeka.  minulosti. Působivou oltářní sochu Ukřižovaného má v chrámu svatého Víta například jedna z největších osobností české secese Bílek. Svá díla má v katedrále i zakladatel novodobého českého sochařství Myslbek.

Přidat komentář