USA opustí UNESCO, spustí to lavinový efekt?

Americké ministerstvo zahraničí vydalo tiskové prohlášení, že USA opustí k 31. prosinci 2018 Organizaci Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). V českém mediálním prostoru o této tiskové zprávě informovala agentura ČTK.

unesco-logo

Důvodem odchodu USA z UNESCO jsou rezoluce organizace, které Washington vnímá jako protiizraelské. UNESCO vyjádřilo nad krokem hlubokou lítost. Izrael krok Spojených států přivítal. UNESCO potvrdilo, že od Spojených států dostalo oficiální oznámení o odchodu z organizace.

Izrael rozhodnutí USA přivítal a označil ho za začátek „nové éry“ v OSN. „Pokud budou diskriminovat Izrael, budou za to muset zaplatit,“ uvedl v prohlášení velvyslanec země při OSN Danny Danon. Francie, jejíž hlavní město je sídlem organizace UNESCO, vyslovila nad americkým krokem politování. „Potřebujeme Ameriku, která zůstává oddána světovému dění,“ řekl francouzský velvyslanec při OSN François Delattre.

Spojené státy přestaly posílat organizaci UNESCO příspěvky už v roce 2011 poté, co se jejím členem stala Palestina. Ke stejnému kroku tehdy přistoupil i Izrael. USA přitom v minulosti byly největším plátcem příspěvků organizace. V současnosti organizaci dluží podle agentury AP kolem 550 milionů dolarů.

Podle ČTK letos v květnu vyzvala vládu k pozastavení placení členských příspěvků také česká Poslanecká sněmovna. Důvodem bylo přijetí rezoluce, která kritizovala Izrael za vykopávky ve východním Jeruzalémě a označila je za porušení mezinárodního práva. Podle Izraele popírala židovské vazby na Chrámovou horu, která je jedním z nejposvátnějších míst v Jeruzalémě.

V červenci přijalo UNESCO na seznam kulturního dědictví Hebronské staré město a to jako ohroženou palestinskou památku. Na seznam se tak dostala i Hrobka proroků, kterou Židé uctívají jako Hrobku patriarchů. Izrael označil rozhodnutí za přepisování historie, protože označením místa jako palestinského se podle něj Židům upírá jejich role v této části dnešního Západního břehu Jordánu. Izrael část palestinského Hebronu okupuje a pod okupovanou zónu spadá i hrobka.

Už loni přijalo UNESCO na návrh arabských zemí rezoluci, ve které používalo pro místa v jeruzalémském historickém jádru pouze arabské názvy. Podle Izraele dokument opomíjel tisíciletý vztah Židů k Jeruzalému.

Izrael východní Jeruzalém obsadil za války v roce 1967, později jej v rozporu s mezinárodním právem připojil k západním čtvrtím a celé město označil za svou nedělitelnou metropoli. Dohody z 90. let přitom počítaly s tím, že východní Jeruzalém bude hlavním městem palestinského státu.

Spojené státy už jednou UNESCO opustily, a to v roce 1984. Za důvod tehdy označily protizápadní politizaci a neefektivní řízení. Zpět se vrátily teprve v roce 2003, uvedla ČTK.

Frauenkirche_Dresden_Aussenansicht_Fotograf_Joerg_Schoener, zdroj: Frauenkirche Dresden

Frauenkirche_Dresden_Aussenansicht_Fotograf_Joerg_Schoener, zdroj: Frauenkirche Dresden

Podotýkáme, že UNESCO čelí kritice i v sousedním Německu, a to zejména stran odborné veřejnosti. Drážďany byly organizací vyškrtnuty ze seznamu UNESCO na základě stavby mostu přes Labe, který dosud nestojí a jenž by měl narušovat zapsané panorama města. Skutečným důvodem ale bylo podle Němců kritizování členských příspěvků a zkostnatělost názorů vzhledem ke zpřístupňování objektů veřejnosti, ze kterých je placen provoz většiny německých památek.

Přidat komentář