Díla starých mistrů se budou dražit již tuto sobotu v Ustaru

Starožitnosti a Aukční dům Ustar pořádají tuto sobotu 11. listopadu aukci výtvarného umění a starožitností a nabídnou i zajímavá malířská díla starých mistrů.

grimmer_jacob, krajina

Jeden z nejzajímavějších obrazů sobotní aukce bude Zimní krajina s větrným mlýnem Jacoba Grimmera z konce 16. století. Jacob Grimmer byl předním vlámským krajinářem 16. století a bývá označován za pokračovatele Pietera Brughela staršího. Jeho význam však spočívá hlavně v tom, že se odchýlil od tradice imaginární a romantizující krajinomalby často obsahující biblický či mravoličný příběh a směřoval k zachycení reálné krajiny a k respektování atmosferických hodnot, prostorového rozvrhu, živějšího koloritu a tíhnul k celkové autenticitě scény, čímž ovlivnil i mladší generaci malířů. Těchto znaků si zčásti povšimnuli známí renesanční humanisté Karl van Mander a Vasari jej považoval za nejlepšího krajináře své doby. Je výmluvné, že jeho obraz krajiny vlastnil (dle posmrtného soupisu majetku) i Rembrandt a jeho učitel Pieter Lastman. Vyvolávací cena je 2 600 000 korun.

backer

Ojedinělým obrazem na českém trhu bude také dílo Jacoba de Backera Mojžíš vyrážející vodu ze skály z třetí čtvrtiny 16. století. Jacob de Backer působil jako malíř v Antverpách v letech 1571 až 1585 a ve své tvorbě byl silně ovlivněn italským malířstvím manýristického stylu Giorgia Vasariho. Podle humanisty Karla van Mandera byl žákem Antonia van Palerma. Častým námětem jeho obrazů byly scenérie s větším počtem obnažených postav, jako například námět Poslední soud. Backerovy připisované obrazy vznikaly patrně ve větší malířské dílně. Obraz je restaurován a jeho yvvolávací cena je 5 000 000 korun.

 

Související články:

Umělecké řemeslo v aukci Ustaru

Ještěr s rubíny jde do aukce

Přidat komentář