Pražský unikát – Langweillův model Prahy

Každý Pražan by měl alespoň jednou za život navštívit Muzeum hlavního města Prahy a nejenom Pražan, protože v něm spatří unikátní historický model Prahy.

prazsky-hrad_langweil

Vždycky mě fascinuje, když češi vyrazí do Amsterodamu, Paříže, Říma nebo Barcelony a nikdy nebyli v Muzeu hlavního města Prahy na Langweillově modelu, unikátním dokladu historické podoby našeho hlavního města. Antonín Langweil se narodil do rodiny sládka v Postoloprtech a vystudoval tam i hospodářskou školu. Obživu mu zajišťoval úřednický post v Českém Krumlově a ve volných chvílích s evěnoval výtvarnické činnosti. Maloval portrétní miniatury a experimentoval s litografií. V Praze si pak otevřel první litografickou dílnu v Praze roku 1818!

 

Jenže sen o malířské kariéře zůstal jen snem, přesto v Langweillovi dřímalo to známé kunstwolle – umělecké chtění.  V roce 1826 se vrhl na zhotovení modelu Prahy podle plánu aktuálně vydaného plánu Prahy od Jüttnera. Práce mu po jedenácti letech překazila smrt a i když měl pověst podivína, měl i své zastánce. Vdova po Langweillovi napsala poníženou supliku císaři Ferdinandovi V. a ten model pro Vlastenecké muzeum koupil. Psal se rok 1840.

praha_langweil_2

Nejprve ho viděla pražská veřejnost na Staroměstské radnici v roce 1862 a občas se vystavoval během svatováclavských nebo svatojánských poutí. Větší prostor pak získal na známé Jubilejní výstavě v roce 1891. Po II. světové válce byl převezen do Muzea hlavního města Prahy, kde je dodnes.

 

Dnes si můžete model důkladně prohlédnout právě v expozici Muzea hlavního města Prahy, kde je promítán i 3D film a přitom samozřejmě navštívit i zajímavou expozici. Jestli si chcete přečíst více, tak klikněte na www.muzeumprahy.cz a na www.langweil.cz .

Přidat komentář