Muzea: Mnichovská rezidence

Bavorské Monako, i tak se nazývá proslulá rezidence bavorského panovnického rodu Wittelsbachů, která dnes slouží jako špičkové muzeum umění a uměleckého řemesla.

640px-Münchner_Residenz_2014-08-02_Pano

Mnichov, metropole spolkového Bavorska, je hned po Berlíně nejnavštěvovanějším městem v Německu, avšak jen těžko naleznete rozdílnější města, než právě tyto dvě. Díky více než sedm století vládnoucí dynastii Wittelsbachů se může Mnichov pochlubit mnoha památkami i pověstí města kultury a umění.

 

Wittelsbachové si vybrali Mnichov v roce 1255 za své knížecí sídlo a od té doby město začalo vzkvétat. Když se roku 1313 stal Ludvík IV. králem a roku 1328 císařem Svaté říše římské o Mnichov velmi pečoval. Když město roku 1327 vyhořelo, dal jej obnovit a ještě zvýšil jeho hospodářský význam. Roku 1369 ve městě žilo 10 000 obyvatel.

1024px-München_Hofgartentempel

V 15. století se začala budovat také věhlasná Rezidence, která v průběhu staletí doznala řady podob. Rezidence je největším městským zámkem v celém Německu a najdete v ní divadelní sál, muzeum uměleckého řemesla, ostatně právě mnichovská rezidence je nejstarším muzeem na sever od Alp, reprezentativní sály, grotovou halu, sbírku tapisérií a mnohem mnohem víc.

800px-Statue_of_St_Georg_Schatzkammer_München

V roce 1944 byla Rezidence v podstatě zničena a musela být vybudována znova. Dnes ovšem rozhodně stojí za návštěvu, a to kvůli krásným interiérům a vezměte zavděk i mým soukromým tipem – nádherné soše svatého Jiří osázené drahokamy. Nadšeni budete ale i kvůli velmi příjemné dvorské zahradě.

Antiquarium,_Residenz_München

Web muzea je: www.residenz-muenchen.de

Přidat komentář