Národní galerie v Praze otevřela digitální galerii

Národní galerie v Praze po vzoru velkých výstavních institucí otevřela digitální galerii svých nejzajímavějších artefaktů, informoval o tom deník Právo.

durer_ruzencova_slavnost

Za finanční podpory Poslanecké sněmovny ČR Národní galerie v Praze otevřela „digitální galerii“, kde si v současnosti může zájemce na internetu prohlédnout tři sta nejvýznamnějších obrazů a soch z jejích sbírek. Jsou umístěné na stránce www.sbirky.ngprague.cz/ a jejich počet se bude v budoucnu rozšiřovat až na čtyři tisíce.

Reprodukce jsou k dispozici ve velkém rozlišení a k dispozici je i zřejmě nejvýznamnější obraz NG – Růžencová slavnost Albrechta Dürera.

Podobnou digitální galerii mají i jiná velká umělecké muzea a galerie, dále uvádí Právo:,, Propracovanou podobu má třeba virtuální návštěva Národní galerie v Londýně. Pokud si ale reprodukci s vysokým rozlišením chcete stáhnout do počítače, musíte zaplatit. Pražská Národní galerie to nabízí zdarma, stejně jako třeba Metropolitní muzeum v New Yorku. Naše galerie má ale prvenství v tom, že umožňuje zcela volné použití reprodukcí.“

Klíčové pro badatele a studenty je skutečnost, že fotografie může umístit každý umístit do knihy, na internet, využít ji při vyučování nebo jako motiv pro novoročenku nebo reklamní potisk na tričko.

„S plným vědomím poslání veřejné instituce, spočívajícím ve vzdělávání a kultivaci společnosti, dáváme všem zájemcům plně k dispozici prvních tři sta uměleckých děl, a to ve fotografiích vysokého rozlišení, které budou volně ke stažení bez jakékoli další administrace. Samozřejmě se to týká pouze těch děl, která nejsou chráněna autorským zákonem a budou zpřístupněna jen formou náhledových fotografií,“ uvedl k projektu generální ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt.

Přidat komentář