Dalí Salvador: Ukřižovaný Kristus

Jeden z nejvýznamnějších, nejslavnějších a také nejvšestranějších tvůrců surrealismu.

 

Salvador Dalí byl v roce 1921 přijat na madridskou Akademii výtvarných umění sv. Fernanda. Zde se seznámil se svými budoucími přáteli a kolegy, Luisem Buñuelem a Federikem Garcíou Lorkou. V roce 1925 se mu konala první samostatná výstava v Galerii Dalmau v Barceloně. O rok později Dalí navštívil Paříž, kde se setkal s Pablem Piccasem. Picasso Salvadora seznámil s pařížskými avantgardními umělci. Podle vzoru Diega Velázqueze si Dalí nechal narůst svůj pověstný knír. Téhož roku byl definitivně vyloučen z madridské Akademie. V roce 1929 natočil spolu s Luisem Buñuelem film Andaluzský pes, který znamenal oficiální přijetí ke skupině surrealistů.

Dali_Crucifixion_hypercube

Dalí se od roku 1948 intenzivněji zajímal o náboženskou tématiku a mezi jeho nejvíce ikonické obrazy bezesporu patří obraz Ukřižovaný Kristus (v angličtině Corpus Hypercubus), namalovaný roku 1954, jenž je dnes ve sbírkách Metropolitního muzea v New Yorku. Obraz je olej na plátně, má rozměry 194.3 cm × 123.8 cm. Dalí byl upřímně zděšený výjevem atomové zkázy v Hirošimě, kterou promítl do svých pláten. V roce 1951 představil esej s názvem ,,Mysthical Manifesto“, ve kterém představil termín nuclear mysthicism.

Christ_of_Saint_John_of_the_Cross

Možná ještě významnější a ikoničtější je ale obraz ze sbírek v Glasgow Christ of Saint John of the Cross, který Dalí namaloval podle kresby ze 16. století Sv. Jana od Kříže (1542 – 1592). Kompozice Krista je založena na trojúhelníku a kruhu (trojúhelník představuje Kristovy paže, kruh je formován Kristovou hlavou). Trojúhleník představuje trojjediného Boha, tedy Svatou trojici a kruh pak Platónské myšlenky.

Přidat komentář