Reportáž Noc kostelů 2018

Je dobré, že se Noc kostelů v Praze, potažmo téměř celé republice prosadila mezi kulturními akcemi. Letos jsme se vydali po Starém městě v Praze, kde jsme provedli hned několik zastávek.

sv.martin_ve_zdi

Název kostela svatého Martina ve zdi vychází skutečně od toho, že jedna ze zdí byla součástí zdi staroměstského opevnění. Jedná se o původně románský kostel, který byl v gotice přestavěn. Na malém hřbitově přifařeném ke kostelu jsou pohřbeni tři slavní barokní sochaři z rodiny Brokofů.

sv martin_int

Havelské tržiště, které svůj název dostalo od krásného gotického kostela, pro jehož zasvěcení získal v klášteře St. Gallen Karel IV. hlavu svatého Havla.

havelske-trziste

V kostele svatého Havla kázali Jan Milíč z Kroměříže, Jan Hus nebo Konrád Waldhauser. Založil ho Václav II. v roce 1232 a dokončený byl v průběhu 14. století jako vrcholně gotická bazilika s dlouhým chórem a žebrovými klenbami.

sv havel

 

V interiéru je velmi zajímavý barokní mobiliář. K nejcennějším dílům patří dřevěná Kalvárie z roku 1726 od Ferdinanda Maxmiliána Brokofa. V kostele je pochován Karel Škréta.

sv havel int

Video z kostela Sv. Mikuláše na Starém městě

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/box-of-film.jpg

Video z kostela U Salvátora na Starém městě

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/box-of-film.jpg

Poslední zastávkou letošní cesty je kostel svatého Františka Serafínského patřící křížovníkům s červenou hvězdou. Podle plánu architekta Matheye, pražáky přezdívaného Matěje byla postavena mezi lety 1679 – 1687.  Klíčovým prvkem stavby je velká kupole římské provenience.

 

 

sv. frantisek int

Přidat komentář