Muzea: Pinakotéka v Bologni

Pokud se řekne Bologna, většina Čechů si vybaví boloňské špagety, ale byla by škoda pokud byste si po dnešku nevybavili ani boloňskou pinakotéku, která rozhodně stojí za návštěvu.

Roberta_Perrone_Photographer-Bologna

Pinacoteca Nazionale di Bologna je technicky vzato Národní galerie. Nachází se v bývalém jezuitském noviciátu v univerzitní čtvrti a ve stejné budově je Akademie výtvarných umění. Muzeum obsahuje umění oblasti Emilia Romagna od 13. století do 18. století a další díla malířů, která jsou spjata s Bolognou.

 

Galerii založil Prospero Lambertini, pozdější papež Benedikt XIV původně jako galerii pro oltářní obrazy. Prvním přírůstkem sbírek byl oltářní obraz z kostela Máří Magdalény, který byl následně zbořen. Ostatní oltářní obrazy byly shromažďovány v prostorách Univerzity v Bologni a v Palazzo Publico. V obou prostorách se objevila v průběhu věků díla od i u nás dobře známých malířů Rafaela, Perugina, Guida Reniho nebo Annibale Carracciho.

 

El Greco

El Greco

V roce 1796 kdy byla Bologna vymaněna z područí papežského státu a vznikla republika, rozhodl boloňský senát o zavření mnoha konventů a zejména papežských kanceláří, mezi kterými byla právě jezuitská kolej svatého Ignáce vybudovaná roku 1726. Tam byla ustanovena nově vzniklá malířská Akademie.

 

Sbírky byly brutálně vypleněny Napoleonem, ostatně pokud čtete náš seriál o muzeích a galeriích pravidelně, potkalo to vesměs všechny evropské sbírky v našem prostoru. Z Louvru se do Bologni vrátily po roce 1815 a roku 1826 byl Gaetanem Giordanim sepsán první katalog. Kolekce umění byla významně rozšířena roku 1844. Roku 1875 byla sbírka poprvé otevřena veřejnosti.

Cecilia_Raphael

Z nedávné historie pak stojí za zmínku renovace galerie na moderní muzeum v roce 1997, které muzeum dodnes dodržuje. Po vstupu do galerie si můžete stáhnout aplikaci a na svém mobilu pomocí QR kódu zastavit u každého exponátu a dozvědět se vše podstatné. Každá místnost pak obsahuje popis proč vypadá jak vypadá.

 

Ve sbírkách boloňské galerie, jak už jsem předznamenal, naleznete půdorys krajového malířství Emilia Romagna od 13. století do 19. století a jestliže v přízemí můžete vidět oltářní obrazy od Giotta, postupně uvidíte mistrovský obraz od Raffaela a v baroku pak díla geniálního Annibala Carraciho, Guida Reniho nebo El Greca. Muzeum rozhodně stojí za návštěvu, ale počítejte určitě tři hodiny, jinak tam ani nemá cenu vstupovat.

640px-Giotto._Polyptych._1330-35._91x340cm._Pinacoteca,_Bologna.

Článek vychází za přispění společnostiTau Seating s.r.o.

Přidat komentář