Vatikánská muzea

Nejvýznamnější křesťanské muzeum na světě otevírá každý den své brány tisícům návštěvníků, pojďme tedy společně objevovat historii umění v této unikátní sbírce.

vatikan

Vatikánská muzea jsou jednou z nejnavštěvovanějších kolekcí umění světa. Vstupuje se do něj mimo hradby Vatikánu, tedy z Říma a počítejte, že návštěva vám zabere spoustu hodin. Pokud počítáte s letmou návštěvou je naprostý nesmysl tam vůbec chodit, jen samotná chůze expozicí je objektivně minimálně na dvě hodiny a na rozdíl třeba od podobně obrovského Louvru z expozice nemůžete kdekoli jen tak odejít. Je však třeba říct, že odejít chtít nebudete, tahle kolekce je totiž naprosto unikátní.

vat_2

Kolekce sbírek je organizována koncepčně podle historických období nebo forem, takže původní prostory vás provedou cennými kolekcemi ze starého Egypta nebo antiky a pak uvidíte naprosto fascinující bestiář – představte si všechny možné i nemožné tvory této planety, jak je zachytili umělci do svých soch. Přiznám se, že kolekce zvířat mi vzala dech.

vat_3

Nejinak tomu bude i v kolekci map, kdy na stěnách uvidíte nádherné fresky, jež jsou velmi podrobné a nádherně namalované.

Poté už následuje procházka dějinami papežství, kde v jednotlivých místnostech uvidíte komnaty slavných papežských rodů. Zejména renesanční období přináší nádherná umělecká díla bez ohledu na to, co si o jednotlivých papežích můžete myslet. Raffaelovy fresky byly pro mě doslova životním zážitkem.

vat_4

Největším tahákem jsou ale samozřejmě pro všechny návštěvníky finální prostory hlavní prohlídky, tedy fresky mistra Michellangela a pochopitelně Sixtinská kaple, kde je přísně zakázáno snímat i mobilem, tedy jestliže můžete pořizovat snímky bez blesku všude, tak v Sixtinské kapli si nevyfotografujete nic. Důvod je zcela pragmatický, pokud by se tam návštěvníci mezi sebou motali, tak neuvidí nikdo nic.

vat_5

Po krátké pauze, kdy si můžete dát třeba kávu si můžete prohlédnout krásnou obrazárnu, kde v chronologickém průřezu spatříte díla mnohých velikánů.

Špičková jsou muzea zaměřená na umělecké řemeslo – zlatnictví, nábytek, porcelán, tapisérie, to je nádhera.

Z Vatikánu může člověka snadnou přepadnout úzkost, je to stejné jako s Paříží, ale zde je ten důvod přeci jen trochu jiný. Zatímco asijští návštěvníci Paříže jsou často zdrceni tím, že Paříž není to město z pohádky a reklamních pohlednic jaké se vysnili, pak Vatikán je pro řadu věřících z chudších regionů ránou na solar. To ostatně chápe i současný papež František, který pochází z latinské Ameriky a ví, že právě tato oblast vnímá Vatikán v naprosto jiném světle, než Evropa. Ponechme stranou sociologický aspekt Vatikánských muzeí, ostatně to přeci není důvod proč chodíte na naše stránky. Pro milovníky umění jsou Vatikánská muzea jednoznačně důvodem návštěvy věčného města.

Tento článek vznikl díky finanční podpoře společnosti TAU Seating s.r.o.

Přidat komentář