Procházka po italském městě Foligno

V Umbrii je celá řada zajímavých měst, která stojí za navštívení. Jedním z nich je i Foligno, kde jeden čas byla i docela početná česká komunita.

mail_foligno

Foligno je významné regionální centrum a dnes má přes 50 000 obyvatel. Leží na historické cestě z Říma do Rimini a i dnes přes něj vede důležitá železniční trasa z Říma do Florencie. Foligno bylo součástí Papežského státu a i díky tomu je ve městě řada zajímavých sakrálních staveb. Dnes ve Vatikánských muzejích můžete vidět obraz od Raffaela Madona z Foligna, který byl původně namalován pro zrušený klášter Svaté Anny.

mail_pohled na centrumodmostu

Foligno má velice zajímavou dispozici, kromě historického centra má velice půvabnou partii kolem říčky protékající městem, na které stojí krásný kamenný most. Velice pěkné jsou i kamenné hradby kolem historického centra.

mailfolignokatedrala

Zajímavou stavbou je dóm San Feliciano, který je původně středověký, ale byl barokně přestavěn. Zvláště působivá je jeho jižní část s bohatě zdobenou fasádou, která je k vidění z hlavního náměstí. Autory sochařské výzdoby jsou mistři Rodolfo a Binello. Náměstí rozhodně nezapře svůj půvab.

 

Vaší pozornosti by neměl ujít ani Palazzo Orfini, kde Evangelista Mei z Foligna a Johann Numeister z Německa vytiskli první vydání Dantovy Božské komedie v roce 1472.

mailkostelranarenesanceuvnitrbarok

Ohledně české komunity. Československá armáda měla ve Folignu za I. světové války své mobilizační středisko. Pokud budete mít čas do Foligna zajet, určitě ho spojte i s dalšími italskými městy v Umbrii, o kterých pravidelně píšeme v této rubrice.

 

Tento článek vznikl za finančního přispění společnosti TAU Seating s.r.o.

Přidat komentář