VOSÍ HNÍZDO: Odvolání Jiřího Fajta z postu šéfa Národní galerie

Média čeří vodu s články a rozhovory na téma odvolání Jiřího Fajta z postu šéfa Národní galerie v Praze. Celý proces je nedůstojný, mlhavý a potvrzuje typický český přetlak osob na limitovaný počet funkcí podle hesla každý chvilku tahá pilku.

vosi_hnizdo

Jiří Fajt je oblíbený mediální otloukánek. Nejprve vysvětloval přesouvání prostředků ze sponzorského daru Komerční banky na benefit ke svému platu, ke kterému se několikrát ostře vyjadřoval prezident Miloš Zeman. Toť první mediální zkratka. Média si pak smlsla na novém logu Národní galerie, ze kterého zmizel státní znak. Následně se Jiří Fajt nikterak netajil svou názorovou příchylností k tehdejšímu premiérovi Bohuslavovi Sobotkovi (ČSSD), od kterého si sliboval novou budovu pro Národní galerii. Po jmenování nového premiéra, naprostého názorového odpůrce Bohuslava Sobotky Andreje Babiše (ANO), začal Fajt jednat s premiérem novým a pochvaloval si, jak jsou jednání konstruktivní.

 

A nyní k aktuálním událostem. 18. dubna odvolal ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk Jiřího Fajta se slovy:,,Oba ředitelé (odvolaný byl i ředitel Muzea umění v Olomouci Michal Soukup) na základě výsledků šetření ztratili mou důvěru v to, že jsou schopni hospodárně a s odpovědností dobrého hospodáře vést tak významné instituce s tak obrovským rozpočtem,“ řekl Staněk agentuře ČTK. Následně podal Staněk trestní oznámení na Jiřího Fajta kvůli autorské smlouvě na milion korun či kvůli dlouhodobým nájemním smlouvám uzavíraným galerií. Autorská smlouva se týkala šesti výstavních projektů, podle Staňka ji podepsala Fajtova podřízená, která může podepisovat jen smlouvy do půl milionu Kč. Konfrontaci obou pánů si můžete přehrát v i-vysílání ČT v závěru relace Události, komentáře z minulého čtvrtka.

 

19. dubna média informovala o dopisech ředitelů významných zahraničních muzeí a galerií, kteří se postavili za osobu Jiřího Fajta. NG ztrojnásobila v době působení Jiřího Fajta počet návštěvníků a zintenzivnila spolupráci se zahraničními institucemi.

 

Jiří Fajt se od počátku neprezentoval jako historik umění, ale jako manažer. Do vedoucí funkce byl zvolen poté, co předchozí manažer celkem rozumně zjistil, že po jím vyvolaném personálním zemětřesení vlastně úplně neví, co s tou institucí dělat. Jiří Fajt si zvolil cestu ani ne tak manažerskou jako politickou a vzácným způsobem se mu podařilo proti sobě poštvat prezidenta a několik politických partají. Pokud si vzpomínáte, pak po odchodu Milana Knížáka z funkce, byli dotázáni odborníci z obdobných evropských institucí, aby se vyjádřili k dalšímu fungování NG. Z jejich zprávy jasně vyplývalo snažit se tuto instituci odpolitizovat, protože díky hospodářské krizi se první škrtá na kultuře, a to všude na světě, zbavit se objektu Paláce Kinských na Staroměstském náměstí, zvýšit návštěvnost, zavést abonentské programy jako ve Vídni a Drážďanech a budovat komunitu sponzorů a donátorů galerie. Jejich doporučení také bylo, aby se stal šéfem NG někdo se zahraniční zkušeností, který už ví, jak na to.

 

Jiří Fajt se v době svého nástupu do funkce mohl pochlubit hojně navštěvovanou a mezinárodně odborně ceněnou výstavou o Karlu IV., díky které do Prahy poprvé zapůjčily svá díla galerie a soukromí sběratelé v USA v nebývalém rozsahu nebo angažmá na Univerzitě v Berlíně. Odborně byl bezesporu vhodným kandidátem. Z doporučení zahraničních odborníků však základní body nepřevzal. Nyní je pověřený řízením člověk s bohatou minulostí v manažerských pozicích, který objektivně nemá ani zdaleka takový odborný profil jako Fajt, zato pracoval před lety ve firmách současného premiéra. Národní galerie by měla využít odbornost, kterou Fajt galerii předal a mít konečně ředitele s jasnou vizí, který by NG odpolitizoval, zbavil jí podivných existencí, které se na ní neustále lepí z titulů já na bráchu, brácha na mě a postavil tuto instituci tam kam patří, tedy vedle Kunsthistorisches Musea ve Vídni nebo Gemälde Galerie v Berlíně. A zatím mi vychází, že by to vůbec neměl být Čech, protože v Itálii reforma státních galerií s cizinci dopadla velice uspokojivě.

Přidat komentář