Muzeum Kouřimska v Kouřimi

Uprostřed kouřimského náměstí, které je díky své dispozici největší středověké náměstí v Česku se nachází Muzeum Kouřimska.

muzeum_kourim_1

Muzeum má sbírkový fond zaměřený na regionální dějiny a v současnosti jsou v muzeu k vidění za jedno vstupné tři výstavy. V přízemí je výstava Kouřimsko během stavovského povstání a české války (1618 – 1621), která se koná od konce dubna do 28. října tohoto roku. V této expozici uvidíte četné historické exponáty, dobové zbraně, dva krásné obrazy zapůjčené z Muzea v Kolíně z okruhu vlámského mistra Philipse Wouwermana (1619, Haarlem-1668, tamtéž), specialisty na portrétování koní. Originály tohoto malíře jsou k vidění třeba v Gemäldegalerie Dresden.

muzeum_kourim_2

Stálá expozice se nachází v prvním patře. První část se jmenuje Středověká Kouřim a Kouřimsko a představuje vývoj města a jeho okolí ve středověku. Interiér je výtvarně upravený tak, aby evokoval středověk stylizovanými architektonickými prvky.

muzeum_kourimska_3

Druhá stálá expozice se jmenuje Historická Kouřim a Kouřimsko, kde jsou podle jednotlivých epoch a společenských vrstev (město, církev a šlechta) vybrány signifikantní prvky různorodých interiérů. Krásný je biedermaierský pokoj, ale třeba i působivý prostor ála barok s tématem memento mori.

 

Muzeum Kouřimska je otevřeno od úterý do neděle od 10 do 18 hodin s polední pauzou mezi 12 a 13 hodinou. Základní vstupné je 30 korun. Web muzea je www.muzeumkourimska.cz. Muzeum bohužel nemá bezbariérový přístup.

foto: RealArts.cz

Přidat komentář