Stálá expozice Příběh Pražského hradu

Jistě se mnozí z vás chystají v létě na návštěvu Pražského hradu, nejnavštěvovanější české památky. Stálá expozice Příběh Pražského hradu je jedním z největších lákadel, pojďme si jí představit.

pribehph_1

Stálá expozice Příběh Pražského hradu je chronologicky uspořádaná výstava o dějinách Pražského Hradu, která byla otevřena v roce 2004. V té době to byla high-tech výstava s řadou počítačových animací a modelů, které ovšem dnes vypadají poněkud de mode. Výstava je v autentických prostorách gotického podlaží Starého královského paláce.

Připomínka příběhu svatého Jana Nepomuckého

Připomínka příběhu svatého Jana Nepomuckého

Co ovšem de mode není je samotná expozice a zejména špičkové exponáty. Pochopitelně v expozici neuvidíte korunovační klenoty, z jasných důvodů, ale jejich kopie jsou mimořádně zdařilé. Díky členitosti prostoru má výstava dvě ideové linie. Ta první je chronologický vývoj Hradu, tou druhou jsou doplňující ucelené příběhy z okruhů Příběh českých patronů, Příběh církve a katedrály, Příběh pohřbívání, Příběh stolování aj.

Detail Milánského svícnu, vzácné středověké památky

Detail Milánského svícnu, vzácné středověké památky

V expozici se promítá film Proměny Pražského hradu a k výstavě existuje také rozsáhlá publikace. Vzhledem k vysokým letním teplotám a velké hradní návštěvnosti považuji za svou povinnost vás informovat, že vstupenky se nakupují na hlavní pokladně, nikoli před výstavou, která byla v době naší návštěvy uzavřená a jak jsem pochopil, je otevření pokladny ve hvězdách. Pro vstup do Hradu doporučuji vyšlápnout cestu po starých zámeckých schodech, protože fronty od stanice tramvaje a jezdím tam velice často, jsou na hodně dlouho.

Otevírací doba v létě 9-17, v zimě 9-16 hodin.

Tento článek vznikl za finančního přispění společnosti TAU Seating s.r.o.

foto: RealArts.cz

Přidat komentář