Muzeum Bedřicha Hrozného Lysá nad Labem

Muzeum v Lysé nad Labem vzniklo sice už v roce 1893, ale v roce 2015 proběhla zásadní rekonstrukce a já hned na úvod říkám, že toto muzeum je letní tip RealArts.cz.

lysa_3 (2)

Lysá nad Labem se nachází na vlaku, ale také na velice dobré cyklostezce, na které můžete jet ideálně Poděbrady – Brandýs nad Labem a pokud jedete i dál, doporučuji používat mozek a ne internet. Silnice do Lysé také vedou pochopitelně, ale až tam budete pochopíte, že budete chtít i něco zažít a posedět.

lysa_3 (1)

V roce 2013 získalo muzeum v Lysé nad Labem cenné předměty z jeho pozůstalosti. V darovaném kufru nejmenovaných dárkyň muzeu bylo 50 odborných článků a separátů profesora Hrozného, přes 20 recenzí jeho publikací a ohlasů na jeho životní dílo, které je v pravdě světové. Zajímavým je také profesorův deník s označením Dědečkovy poznámky a nákresy. Deník slavného badatele obsahuje vlastnoruční poznámky a zápisy. Všechny tyto ztracené skvosty uvidíte v expozici věnované tomuto věhlasnému badateli, kterou vřele doporučujeme ke zhlédnutí. Bedřich Hrozný rozluštil starověké písmo Chetitů, byl zvolený rektorem Univerzity Karlovy v Praze, dobrodruhem v tom nejlepším slova smyslu, titánem české vědy, který obhájil svůj názor, navzdory prvotnímu posměchu. A to je podle mě jedna z nejcennějších informací výstavy. Hrozný totiž není prezentovaný jako mramorový génius, ale především jako lidská bytost a zasloužená legenda.

lysa_2

Po roce 2015 v nové budově vznikla také expozice historie Lysé nad Labem, kde logicky uvidíte řadu archeologických vykopávek, barokních artefaktů a sbírkových předmětů z přelomu 19. a 20. století. Obě části jsou velice vkusně instalovány s řadou perfektních nápadů a pokud by se mohla expozice v regionálních muzeích hodnotit, tak za mě je to jednička s hvězdičkou. Takhle to má vypadat!

 

Do Lysé nad Labem se můžete vypravit na příznačnou adresu náměstí Bedřicha Hrozného 265.

Otevírací doba je úterý – sobota: 9:00-17:00.

 

Web je www.polabskemuzeum.cz

vstupné: dospělí 40 kč, senioři a studenti do 26 let 20 kč, rodina 100 kč, předškoláci zdarma

Tento článek vznikl za finančního přispění společnosti TAU Seating s.r.o.

Přidat komentář