Zámek Mnichovo Hradiště

Dnes se vypravíme na zámek Mnichovo Hradiště, barokní areál nacházející se nedaleko Mladé Boleslavi, ve kterém najdete řadu překvapivých artefaktů.

zamek_mnichovo_4

Přiznám se, že ačkoli jsem jako teenager rád jezdil na hrady a zámky, tak jsem začal být alergický na dikci průvodců a zejména průvodkyň s jejich typickými průpovídkami, všimněte si, že tato kamna nemají dvířka, je to proto, že panstvo nechtělo být rušeno, a tak se přikládalo z chodby. Přátelé, je to blbost. I služebnictvo si přikládalo z chodby!

 

Letos jsem ale po delší době udělal výjimku a vyrazil i na prohlídku do zámku Mnichovo Hradiště. Pokud máte zájem o stavební historii a nejnovější poznatky o zámku, pak doporučuji pěkného recentního průvodce vydaného roku 2013 Národním památkovým ústavem, který je kolektivním dílem Mojmíra Horyny, Květy Křížové a Evy Lukášové.

zamek_mnichovo_3

Původně renesanční zámek Mnichovo Hradiště byl postavený významným českým šlechticem Václavem Budovcem z Budova, který po bitvě na Bílé hoře přešel do vlastnictví Albrechta z Waldsteina a posléze jeho rodu. Na konci 17. století byl přestavěn na nynější barokní zámecký areál a patřil rodu Waldsteinů až do roku 1946. Dobové waldsteinské interiéry obsahují vzácné bohaté sbírky jako například delftskou fajáns, míšeňský, japonský a čínský porcelán, kostýmy, zbraně, unikátní historické divadlo s funkční mašinérií a knihovnu s 22 tisíci svazky, kterou spravoval Giacomo Casanova na zámku Duchcov. V kapli sv. Anny, patronky waldsteinského rodu, jsou uloženy ostatky slavného vojevůdce 30leté války Albrechta z Waldsteina.

 

Zámek má několik turistických okruhů. První reprezentační návštěvníky provede stylizovanými interiéry, kde uvidíte známý heraldický rodový obraz Waldsteinů, sál s několika originály delftské fajánse a japonským porcelánem imari (brzy přineseme článek), hráčský salón, reprezentační salón. I přes řadu kopií je v prohlídce k vidění hned několik originálů! Druhý okruh provede návštěvníky barokním divadlem a tzv. Svatou aliancí. Třetí okruh zavede do kostela svaté Anny a kaple. Na zámku byl konvent kapucínského řádu. Pro ratolesti je připraven speciální prohlídkový okruh.

zamek_mnichovo_2

Na zámek je dobrá dostupnost z Mladé Boleslavi, vede tam také cyklostezka, ale tu jsem bohužel s časových důvodů nemohl vyzkoušet, protože jsem jel na kole od Staré Boleslavi a zkrátka nebyl čas. Web zámku je www.zamek-mnichovohradiste.cz.

foto: RealArts.cz

Přidat komentář