Městské muzeum Týn nad Vltavou

V dnešním putování po muzejních a zámeckých expozicích v Česku se vypravíme do městského Muzea v Týně nad Vltavou, které nabízí zajímavou, moderní a interaktivní expozici.

tyn_1

Městské muzeum Týn nad Vltavou plní samozřejmě regionální funkci a má opravdu, co nabídnout – bohatou historii, působivé sbírkové předměty, zajímavé rodáky a tradici oblíbených křemičitých skel vltavínů (moldavitů).

Expozice je moderní a nachází se v městské dominantě arcibiskupského zámku, který byl otevřen roku 1699. Ostatně celá oblast je spjatá s katolickou církví, protože původně se jednalo o oblast patřící pražským biskupům. První písemná zmínka o městě je z roku 1229. Město zažilo velký rozmach během renesance, a to díky solnímu obchodu a aktivitám šlechtického rodu Čabelických ze Soutic, kteří byli zástavními držiteli vltavotýnského panství od poloviny 15. století.

tyn_2

Na náměstí vznikly honosné měšťanské domy s renesanční radnicí v podloubí. V roce 1609 povýšil město na královské císař a český král Rudolf II. Po Bílé Hoře byla městu práva odňata, když se přidalo na stranu protestantských stavů proti Habsburkům. Od roku 1621 se stalo držitelem panství Pražské arcibiskupství a zůstalo vlastníkem až do poloviny 19. století.

V expozici můžete vidět zpracovanou chronologicky historii města a sídla, kde jsou zajímavé archeologické nálezy, různé rekonstrukce s multimediálním obsahem – historie voroplavby, lidová a řemeslná tvorba, tradice školství.

tyn_4

Příznivci uměleckého řemesla ocení hologram vzácného renesančního pokladu, který je jinak uložen v bankovní schráně. Díky projekci však návštěvníci vidí sebemenší detail dvou krásných pohárů a zejména ženského pásu s pomanderem zhotoveného kolem roku 1600.

 

V expozici však uvidíte také tradici loutkářství, díky připomínce loutkářského mistra Matěje Kopeckého nebo výstavku věnovanou Alfrédu Radokovi (o té samostatně v článku na spřáteleném webu RealFilm.cz).

tyn_3

Minout byste neměli ani expozici tradice vltavínů, které jsou společně s českými granáty českým specifikem, pro svět tedy exotikem.

Muzeum v Týně nad Vltavou můžete navštívit na webu www.tnv.cz, kde naleznete otevírací dobu a další informace. RealArts.cz muzeum vřele doporučuje k návštěvě.

Přidat komentář