Reportáž z Festivalu v Milešově 2019

Letos se již počtvrté uskutečnila akce festivalu – zahradní slavnosti – v Milešově konaná na podporu záchrany barokního letohrádku v Milešově. Akce byla letos opět mediálně podporována i naším webem RealArts.cz.

Od počátku konání festivalu se za podpory obce, státních institucí a samotného festivalu podařila opravit střecha

Od počátku konání festivalu se za podpory obce, státních institucí a samotného festivalu podařila opravit střecha

Čtvrtý ročník nabídl opět zajímavý program talentovaných a kreativních lidí z okolí, ale i přespolních. Nejprve zahrála hudební skupina Ergo, která hraje středověkou hudbu. Ergo na našem festivalu vystupuje již od počátku a kromě vystoupení bez nároku na honorář pravidelně věnuje také prostředky z prodaných CD. Ergo je jedna ze tří hudebních formací, které jsme vybrali z našich letošních akcí, které dostanou na našich stránkách ještě prostor pro představení.

 

O první šermířské vystoupení se postarala formace Dies Mortis, které podpořili i jejich kamarádi Páni z Chebu. Mladí muži zapojili do bitevní řady i děti a dokonce i zpěvačku skupiny Ergo Sabinu. Po rozšafném úvodu následovalo také šermířské vystoupení formou souboje.

IMG_20190914_143542

K poslechu a příjemnému posezení zahrála místní kapela Mudring, jejíž repertoár některé diváky přivedl k vlastnímu spontánnímu zpěvu. Pokud vás zajímá, proč se kapela jmenuje právě Mudring, pak je to spojení dvou vysokoškolských titulů, které muzikanti mají – MUDr. a Ing.

 

Westernové taneční vystoupení si premiérově připravili tanečnice Staňkorebelky, které na svižné country melodie zatančily.

 

Příjemným zpestřením byla také další premiéra na našem festivalu Šatník paní mlynářky. Děvčata a dámy různých věků představily vývoj módy od dvacátých do šedesátých let. Modely byly originály a modelky byly úžasné. Módní přehlídka před letohrádkem měla u návštěvníků velký úspěch.

IMG_20190914_164258

Své umění předvedla také šermířská skupina, tentokrát z období baroka s názvem Duellanti. Divadelní choreografická ukázka na působivou hudbu byla osmnáctiminutová choreografie, která dokázala, že s chladnými zbraněmi se umí otáčet jak muži, tak ženy a to velmi přesvědčivě.

 

S vlastní tvorbou vystoupila opět písničkářka Amelancha, kterou doprovázel její sympatický manžel. Písničky s nádechem tajemna jsou příjemné k poslechu, melancholické, záhadné a s básnickými texty.

 

Posledním hudebním vystoupením byla rytmická ska kapela Toska z Litoměřic, která roztančila děti, dospělé a muže, kteří přece netančí. Toska má nové album s novými skladbami a patří mezi skupiny, o kterých budeme na RealArts.cz ještě psát, abychom podpořili jejich tvorbu, protože jsou opravdu výborní.

 

příprava na večerní fire show

příprava na večerní fire show

Posledním účinkujícím, ale pouze časově pochopitelně byla fire show Synů bouře. Část formace po úspěchu na fire festivalu v Litoměřicích, kde vyhráli druhé místo v celorepublikové soutěži již podruhé na festivalu předvedli báječné vystoupení.

 

Festival pokojně skončil v plánovaném rozsahu, ale naprosto jsme nečekali dramatický závěr, který přišel po půlnoci. Zjevně opilý člověk vjel v dodávce plné lidí do areálu festivalu, kde někteří pořadatelé a účinkující spí ve stanech a narazil do lavičky, následně vjel na pódium, které poškodil a poté objížděl vzrostlý tis za pódiem a když mu došlo, že neprojede na silnici, tak se začal otáčet. To už ovšem u něj byl pořadatel festivalu, který ho chtěl zastavit. Řidič zpanikařil a odjel kudy přijel.

Žádná velká akce se neobejde bez podpory, takže bychom rádi poděkovali organizátorům, zvláště pak Raskenovi, dobrovolníkům v Milešově, účinkujícím, kteří byli ochotni dorazit v podstatě bez nároku na honorář, všem, kteří pomáhali s technickým zázemím, obci Milešov, starostovi a místostarostovi a zejména návštěvníkům, bez kterých by se benefice nemohla uskutečnit.

Přidat komentář