Madona z ebenu v brněnské Loretě (Article is also in English)

Letos slaví brněnská Loreta 300 let od svého založení. Nachází se v ní netypická socha Madona z ebenu. (CLICK HERE for Article in English).

madona_z_ebenu_brno_2

Madona z ebenu je zhotovena z ebenového dřeva, pro který je typická černá barva. Jejího autora neznáme, ale víme, že se nachází v Loretě už od svého založení před třemi sty lety. O tom svědčí certifikát v klášterním archivu. Tato socha je přesnou kopií Madony z italského Loreta. V současnosti má Madona také zrestaurovanou původní bronzovou korunu. Podle mého soudu je to práce italské provenience a pokusím se o ní zjistit další informace.

madona_z_ebenu_RA

Sochy z ebenu nejsou běžné. Je to velmi tvrdý materiál. Slovo je z hebrejštiny a znamená kámen. V 17. století byl eben mimořádně oblíbeným materiálem mezi nábytkáři. Pro svou cenu byl často nahrazován levnějšími barvenými dřevy – většinou hruškou. Nejznámějším ebenistou byl Charles André Boullé (1642 – 1732), který pracoval na dvoře francouzského krále Ludvíka XIV. Eben jako materiál se pak slavně vrátil v období art deco.

 

Zajímavé informace o brněnské Loretě naleznete v č. 160 časopisu Immaculata, 2/19, podívejte na web: immaculata.minorite.cz

Pages: 1 2

Přidat komentář