Zámek Neuschwanstein (Article also in English)

Za devatero horami a devatero řekami, postavil král Ludvík II. pohádkový zámek Neuschwanstein a to není pohádka. (scroll down for article in English)

IMG_20191214_102416

Maxmilián II. otec krále Ludvíka II, zakoupil nedaleko zámku Hohenschwangau sídlo středověkých rytířů ze Schwangau a v roce 1832 jej přestavěl v novogotickém stylu. Ludvík II. se stal králem v roce 1864 a o dva roky později byl přinucen akceptovat porážku a nadvládu nad Bavorskem dominantními Prusy. Ve svých snech ale zůstal absolutistickým panovníkem a začal stavět úžasný zámek.

 

Ludvík navštívil slavný středověký hrad Wartburg a požádal o kresby ornamentů scénického výtvarníka mnichovské opery. Tyto kresby pak byly na zámku opravdu použity. Stavba byla zahájena v září 1869 a budova vstupní brány byla dokončena 1873.

 

Ložnice Bedroom

Ložnice Bedroom

V roce 1884 měl ve stavbě paláce připraveny všechny pokoje k nastěhování. Projekt však kvůli potížím panovníka nemohl být dokončen v plánovaném rozsahu. Zjednodušená verze jižní budovy byla dokončená jen částečně a kaple nebyla nikdy postavená.

 

Hlavní pokoje Neuschwansteinu jsou dekorovány zejména scénami ze severských a germánských ság, které pro Ludvíka zhudebňoval jeho oblíbený skladatel Richard Wagner. Ikonografický program byl dílem literárního historika a historika umění Hyacinta Hollanda.

IMG_20191214_102608

Once upon a time, in the Bavarian kingdom there was a king with a beautiful castle Neuschwanstein and it´s not a fairy tale.

 

The father of Ludwig II, Maxmilian II, acquired the nearby Hohenschwangau Castle, seat of the knights of Schwangau in the Middle Ages, and rebuilt it from 1832 in the Gothic style. Ludwig II., became the king in 1864 and 2 years later he was forced to accept the defeat and domination of Bavaria by Prussia. He stayed as a constitutional monarch in his dreams and he started build this amazing castle.

 

Ludwig visited famous Wartburg and asked for drawings of ornamentation by a scene painter from Munich Opera House. These concepts are used in this new castle. Construction commenced in September 1869, and the Gateway Building was completed in 1873.

 

Trůní sál_Trone saal

Trůní sál_Trone saal

Zámek byl pojmenovaný Neuschwanstein až po Ludvíkově předčasné smrti a zpřístupněn veřejnosti. V době stavby byl na zámek plachým panovníkem zákaz vstupu. Dnes je to jeden z nejnavštěvovanějších zámků na světě a jeho podobu znají miliony dalších lidí díky studiu Disney, které si dalo zámek do svého loga a používá ho i jako inspirační zdroj pro svůj pohádkový zámek v Disneylandech.

 

In 1884 his rooms in the Palas were ready for occupation. A simplified version of the southern part of the building, the „Bower“ was only completed in 1891, and the keep with the chapel was never built.

 

vstupní brána_gateway

vstupní brána_gateway

The main rooms of Neuschwanstein are decorated primarily with murals of scenes from the Germanic and Nordic sagas on which Richard Wagner has based his works. The programme was designed by art and literary historian Hyazinth Holland.

 

The castle was named Neuschwanstein after Ludwig´s death and is one of the most frequently visited and photographed buildings in the world. This castle is the main inspiration for castle in Disneyland and also for logo of movie company in Disney concern.

Přidat komentář