Santini/Mathey: Kostel Panny Marie u kajetánů v Praze

V Nerudově ulici na Malé Straně v Praze se nachází kostel Panny Marie u kajetánů (theatinů), který patřil ke klášteru.

Stavebníkem byl Jan Mario Hložek, probošt koleje theatinů na Malé Straně. Autory kostela jsou Jean Baptiste Mathey, který vypracoval projekt, podle kterého se začalo stavět. Je však zajímavé, že už roku 1679 vytvořil pro theatinský kostel v Praze projekt řádový bratr a významný architekt z Turína, Guarino Guarini. Mimochodem jedna z činností tohoto řádu bylo také půjčování peněz. Pokud by vás to zajímalo, tak půjčovali na úrok 2%! Stavba byla zahájena 1691. Stavba kostela byla po několika letech z neznámého důvodu zastavena. Kostel byl vysvěcen roku 1717. Průčelí s plastickými římsami a vyvýšeným štítem vystavěl zřejmě v letech 1707-1711 Jan Blažej Santini Eichl.

theatini_1

Na stavbě jsou patrné Santiniho architektonické prvky jako plastické orámování klenebních polí, na řadě míst expresivně zakončené ostrou špicí. Působivé jsou klenební pasy, rámování otvorů do kaplí a bočních oratoří, opticky poklesávající horní část profilu hlavní římsy nebo útvary, které zaplňují protilehlé oblouky v presbytářích. Pro církevní stavbu je také naprosto netypické užití římských termálních oken.

theatini_2

Na bohaté barokní výzdobě se podíleli vynikající barokní umělci – plastiky hlavního oltáře jsou dílem Matěje Václava Jäckela, oltář sv. Tekky František Xaver Palko, Rodina Páně je od Michala Václava Halbaxa, dalšími sochami vybavil kostel i Jan Oldřich Mayer.

theatini_3

Odkaz na památkový katalog:

https://pamatkovykatalog.cz/klaster-theatinu-kajetanu-s-kostelem-panny-marie-ustavicne-pomoci-15617817

weby_rekl

Přidat komentář