Antonín Dvořák v komiksovém příběhu

Při příležitosti 110. výročí úmrtí Antonína Dvořáka připravila Česká centra nevšední panelovou výstavu přibližující život a dílo slavného umělce formou komiksu. Koncepce výstavy reflektuje komiksovou knihu „Antonín Dvořák“ autorky Renáty Fučíkové.

Antoník Dvořák, zdroj: Česká televize

Antoník Dvořák, zdroj: Česká televize

Výstava je určena výhradně pro účely prezentace v zahraničí. Po úspěšné premiéře v Rakousku se nyní přesouvá do Nizozemska, s krátkou zastávkou v Česku. Mimořádná příležitost zhlédnout výstavu se tudíž naskytne i domácímu publiku. Od 27. 5. 2014 do 11. 6. 2014 bude k vidění ve sklepních prostorách Českého centra Praha v Rytířské ulici. Odsud poputuje dále do Chicaga, Hanoje, Havany, Káhiry, Nizozemska, Pekingu, Soulu a Vilniusu.

ROK ČESKÉ HUDBY STÁLE TRVÁ (!)
Pozornost hudbymilovné veřejnosti již více než pět měsíců přitahuje rozsáhlý mezinárodní projekt Rok české hudby. Díky Českým centrům však zdaleka nejde jen o „domácí“ událost. Sérii hudebních událostí ve vybraných městech doplňuje výstava, která se zrodila z iniciativy Českých center. Její vznik je inspirován komiksovou knihou Renáty Fučíkové. Autorka využívá k popisu Dvořákova života formu „komiksové biografie“, která pomocí 300 obrázků osvětluje nejdůležitější události skladatelova života, osoby, s nimiž se setkal, místa, pro která komponoval. Spolu s komiksovými obrázky tvoří výstavní soubor také ilustrace k Dvořákovým nejznámějším dílům: Slovanské tance, Te Deum, Rusalka
a Z Nového světa. Výstava byla doposud prezentována v Sofii, s velkým úspěchem
se na jaře letošního roku setkala také ve Vídni.

antonin-dvorak-fucikova-renata

NA ZAČÁTKU BYLA KNIHA
Komiksové pojetí umožňuje představit Antonína Dvořáka jinak – emotivněji. Kniha s názvem Antonín Dvořák jev anglické verzi. Skládá se z komiksových sekvencí a velkých dvoustran. Základní složkou výstavy je tedy 42 panelů doplněných o prostorový prvek – čtyři vysoké, oboustranně potištěné panely. Jejich potisk tvoří rastr portrétů fiktivních posluchačů Dvořákovy hudby (intelektuál, šlechtic z 19. století, černošská služka, stařenka, hippie, japonské dítě, kosmonaut, mimozemšťané…) a dále portrétní fotografie skladatele: portrét z dětství, mladších let, zralých let a v den úmrtí. Návštěvník se může osobně seznámit i se skladatelovým rukopisem, jeho různorodostí v jednotlivých etapách umělcova života, se složitostí notového zápisu.
Hodnotným počinem je verze zpracovaná na DVD. Díky ní je materiál dostupný také českým zastupitelským úřadům v zahraničí. Slavný hudební skladatel tak může být propagován celosvětově. Jedná se o vůbec první komiksové ztvárnění života a díla Antonína Dvořáka a něj navazující panelovou prezentaci.

VÍDEŇSKÉ JARO S ANTONÍNEM DVOŘÁKEM
Netradiční zpracování doposud měli šanci zhlédnout návštěvníci Českého centra Sofie a Českého centra Vídeň. Kniha vzbudila pozornost, světová premiéra výstavy Rakušany zaujala. České centrum Vídeň uspořádalo v rámci doprovodného programu multimediální přednášku Alexandra Henniga pod názvem „Česká hudba po celém světě“.

Z Rakouska poputuje do Nizozemska s krátkou zastávkou v České republice. České centrum v Nizozemsku zajistilo zařazení této výstavy do oslav 15. výročí nadace Cultural Village of Europe. Výstavu zahájí v sobotu 14. června 2014 Jaroslav Horák, velvyslanec České republiky v Haagu. Během vernisáže zahraje jazzová kapela pod vedením Base Kisjese, který speciálně pro tuto příležitost upravil Dvořákovu devátou symfonii Z Nového světa.

O možnost zhlédnout výstavu připravenou pro zahraničí prezentaci však domácí návštěvníci nebudou ochuzeni. Výstava se na dva týdny zastaví také v Česku. Její nezkrácená verze bude k vidění v prostorách Českého centra Praha od 27. 5. 2014 do 11. 6. 2014.

Otvírací hodiny Českého centra Praha:
po-pá 11.00–18.00, so 11.00–17.00

Přidat komentář