Adrien de Vries: Herkules s jablky Hesperidek

Mimořádná socha Herkules s jablky Hesperidek dvorského sochaře Rudolfa II. Adriena De Vriese je ukázkou špičkově zvládnutého řemesla i české šikovnosti.

Adrien de Vries

Adrien de Vries

Rodák z Haagu se narodil asi v roce 1545 a zemřel v Praze roku 1626. Nejprve pracoval v dílně Giovanniho da Bologna, kde je písemně doložen v roce 1581, ale pravděpodobně tam pracoval již dříve. Působil krátce v Turíně, kde byl dvorním sochařem Karla Emanuela Savojského. Na dvoře Rudolfa II. začal působit v roce 1593, ale Prahu na čas opustil díky lukrativní nabídce města Augsburg na zhotovení dvou monumentálních kašen. De Vries byl jmenován dvorním sochařem roku 1601, kdy se už v Praze natrvalo věnoval císařským zakázkám. Císaře uctil třemi bustami, jednu z nich můžete vidět třeba ve Vídeňském Kunsthistorisches Museum.

busta rudolf II - adrien de vries

busta rudolf II – adrien de vries

V pražském Muzeu hlavního města Prahy je 162,5 centimetru vysoká bronzová socha Herkula s jablky Hesperidek. Mytologický hrdina je znázorněn v kontrapostu v pozici absolutního vítěze, který právě zvládl svůj úkol. Pravou ruku, ve které drží jedno z jablek, má pokrčenou v lokti a opírá se o bok. V levé ruce drží kyj, který si opírá o levé rameno. Hlavu má mírně nakrčenou vpravo. Herkules je nahý až na větev trčící z pařezu, která mu svými listy zakrývá přirození.

Adrien de Vries - Hercules, foto: Muzeum hl. města Prahy

Adrien de Vries – Hercules, foto: Muzeum hl. města Prahy

Herkules je v řecké mytologii polobohem a podle toho je také znázorněno jeho svalnaté tělo. De Vries propracoval každý jednotlivý sval i vystupující žíly. Velmi povedený je i Herkulův účes, kdy De Vries nahodí jednotlivé prameny vlasů do ležérního účesu. Postava Herkula je umístěna na obdélníkové bronzové desce, na které je prostorově rozložena celá kompozice sochařského díla. V centru desky je pařez, o který se opírá roh. V pravém předním rohu je pak umístěna vykročená pravá noha a v levém zadním rohu je v koleni pokrčená levá zadní noha.

Socha byla původně zřejmě zhotovena na objednávku Albrechta z Valdštejna a zřejmě byla umístěna i ve veřejném prostoru v Praze. Ze strachu před odvezením sochy jako válečné kořisti během Třicetileté války mimo Prahu byla odvezena mimo dosah švédské královny Kristýny. Až do roku 1905 stávala na schodišti domu čp. 14-I v Celetné ulici. Nyní je uložena v Muzeu hl. města Prahy, kde ji budete moci spatřit již od 1. září 2014.

Přidat komentář