UMĚLEC, DRAMATIK A HROBNÍK S.D.CH. POPRVÉ V LONDÝNĚ

 

UMĚLEC, DRAMATIK A HROBNÍK S.D.CH. POPRVÉ V LONDÝNĚ

27. 3. – 23. 5.  2015, Londýn, Divus London, The Horse Hospital, Kensal Green Cemetery

S.d.Ch_1

Zaujmout a nadchnout extravagantní londýnské publikum není snadné. Přesto je to možné. Mělo by se to podařit dvojnásobnému držiteli ceny Alfréda Radoka Miroslavu Vojtíškovi tvořícímu pod pseudonymem S.d.Ch. Avantgardní umělec přijíždí na pozvání Českého centra Londýn. Britové zažijí funerální křest nového vydání jeho knihy Nouzové Imitatio Christi, poetické toulky hřbitovem a originální nastudování divadelní hry Duchovní smrt v Benátkách. Tento nabitý program v nezvyklých kulisách, které diváky rozhodně nenechá chladnými, připravilo České centrum Londýn a nakladatelství Divus.

 

NA OSTROVECH BUDE ŽIVO
27. 3. 2015

O nevšední kulturní zážitek sezóny se spolehlivě zasadí České centrum Londýn, které přiváží dalšího pozoruhodného umělce z Čech. Kmenový autor nakladatelství Divus se na jaře poprvé představí britskému publiku výstavou koláží a komiksů.

Vystaveny budou desítky obrazových děl, skrze něž S.d.Ch. hravě vrství své komentáře k uměleckému, intelektuálnímu i duchovnímu stavu světa. Představeny budou ukázky ze série kolážového komiksu Varlén, „deníků všední úzkosti“ s nezjevným protagonistou. S.d.Ch. vytvořil i několik koláží přímo pro londýnskou výstavu, reflektujících témata prózy Nouzové Imitatio Christi, funerálního romanetta inspirovaného životem a dílem praktického filosofa Ladislava Klímy.

 

Slavnostní vernisáž těchto pozoruhodných výjevů skrývá i moment překvapení, a to křest anglického vydání nové knihy Nouzové Imitatio Christi.

 

Hřbitovní romancE

28. 3. 2015

Pohřebnická minulost S.d.Ch. je pro alternativní britskou scénu zajímavá, a tak vznikl nápad hřbitovní literární procházky. Básník Steven Fowler pro tento účel vybral prostředí starého londýnského hřbitova Kensal Green a zároveň několik anglických umělců a básníků (Emily Berry, Scott Thurston, James Davis, Tom Jenks a SJ Fowler), kteří budou v sobotu 28. 3. 2015 odpoledne během procházky spolu s S.d.Ch. číst a přednášet v katakombách jednoho z utajených neogotických skvostů ostrovní metropole.

benatky

INNER LONDON

K tvorbě S.D.Ch. jsem se dostala díky nakladatelství Divus. Líbila se mi kromě jiného inteligence, ostrost, vtip a propojení textu s výtvarným vyjádřením. V Londýně žijí a tvoří desítky tisíc umělců a další tisíce přijíždějí svou tvorbu na krátkou chvíli představit. Jsem přesvědčena, že S.D.Ch. se mezi nimi díky svéráznosti a svého druhu renesanční genialitě neztratí,“ řekla Tereza Porybná, ředitelka Českého centra Londýn

Duchovní smrt v Benátkách
Představení Duchovní smrt v Benátkách, za které získal S.d.Ch. cenu Alfréda Radoka v roce 2013, zhlédnou londýnští milovníci divadla 1. dubna 2015.

Adaptace hravého, původně loutkového dramatu s žánrovým podtitulem loutková mortalita jako podobenství o zániku maskulinity bude prvním uvedením dramatické tvorby S.d.Ch. ve Velké Británii. Díky iniciativě Českého centra Londýn vznikl anglický překlad dramaturgyně a režisérky Evy Daníčkové, která se také ujme inscenace.

Nový anglický překlad nastudovala Eva Daníčková: Práci na textu hodnotí:

: „Duchovní smrt mě okamžitě upoutala svou poezií, kvalitou dramatického vyjádření, neskrývavou ironií a hravostí. Měla jsem velkou chuť vidět tuto hru na jevišti. Největším oříškem bylo, jak přeložit celkovou poezii hry, její hravost, tempo a ironii do angličtiny tak, aby neztratila žádné z těchto charakteristických vlastností. Od začátku jsem proto komunikovala s autorem jak o celkovém kontextu hry, tak o jednotlivých větách či slovech. S úsměvem vzpomínám na překlad krásného českého výrazu ,extrabuřtʻ, o kterém jsme s autorem vedli dlouhé e-mailové debaty…

Příběh o znuděném benátském baronetovi, který se rozhodl po všech svých excesech prožít duchovní smrt, bude adaptována pro čtyři britské herce s živou hudbou a animací. Autor tuto hru popisuje jako hedonistickou satiru o zanikajícím světě duchovních hodnot. Představení proběhne 1. 4. 2015 v legendární galerii Horse Hospital.

ŠKOLA HŘBITOVA

S.d.Ch. )vlastním jménem Miloslav Vojtíšek, *1970) se za posledních pět let stal nezařaditelným fenoménem, okrasou i postrachem české kulturní scény. Jeho virtuózně psané hry, kritické poznámky v médiích a kruté jednoaktovky ze života v umění těžko nacházejí konkurenci. Texty, stylem připomínající Bernharda nebo Célina, jsou také silně inspirovány životem a filosofií Ladislava Klímy. S.d.Ch. se proslavil též jako kolážista, autor komiksů a leader kapely Ruce naší Dory. Vytvořil stovky koláží, desítky dramatických
a literárních textů včetně novodobého funerálního romaneta Nouzové Imitatio Christi a vesnického románu třetího tisíciletí Studená vlna..

Pozoruhodná je profesní dráha umělce, který pracoval více než 25 let jako hrobník na plný úvazek. Za dramata Zátiší ve Slovanu a Duchovní smrt v Benátkách získal cenu Alfréda Radoka.

www.czechcentres.cz

česká centra

 

 

Přidat komentář