El Greco: Modlící se Kristus

Jediný obraz významného španělského malíře řeckého původu v českých galerijních sbírkách upoutá na první pohled geniálním propojením pozemského a nadpozemského světa.

http://www.ngprague.cz/

Obraz Modlící se Kristus namalovaný v období 1595 – 1597 je olej na plátně o rozměrech 61 x 46 centimentrů a do sbírek Národní galerie v Praze byl získán v roce 1937 za éry historika umění a sběratele Vincence Kramáře, který tomuto slavnému obrazu věnoval samostatnou monografii. Ostatně není se čemu divit, bylo to v období aktuálně propuknuté španělské občanské války. Předtím se obraz nacházel ve sbírkách na zámku Konopiště, kam se dostal díky sběratelské vášni španělské větve Habsburků.

 

El Greco obraz namaloval během svého umělecky plodného období v Toledu, kde působil od roku 1577 až do své smrti 7. dubna roku 1614. Od roku 1589 si pronajímal palác markýze de Villena, kde měl svůj malířský ateliér. Vzhledem ke skutečnosti, že se v roce 1583 dostal v nemilost panovnického dvora kvůli obrazu Mučení svatého Mořice, byly pak jeho obrazy určeny na trh s obrazy pro celý španělský trh.

 

Modlící se Kristus je obrazový typ určený k osobní devocii, tedy vlastní majitelově zbožnosti. Vzhledem k tomu, že totožný obraz se vyskytuje ještě minimálně ve dvou sbírkách jedná se zřejmě o předobraz namalovaný samotným mistrem, který pak jeho dílna zřejmě autorsky kopírovala. O tom svědčí jednak skutečnost, že pražský obraz je obecně hodnocený jako nejzdařilejší a druhak jeho signatura je opatřená dost podstatným dovětkem, že obraz namaloval Dominikos Theotokopulos – El Greco.

 

Portrét Modlícího se Krista vychází z ikonografického námětu z Byzance Kristus jako Pantokrator a jeho podoba zřejmě představuje portrét El Grecova syna Jorgeho Manuela Theotokópuli. Tato domněnka vychází z několika obrazů v katedrále v Toledu, kde je El Grecův syn několikrát zpodobněn. Obraz je vystaven ve stálé expozici Šternberského paláce na Hradčanech.

Další obrazy El Greca na RealArts.cz

Obraz v Alte Pinakothek v Mnichově

 

Přidat komentář